PoliticăSocietate

Apelul Consiliului Audiovizualului către furnizorii de servicii media privind conflictul ruso-ucrainean: „Să se bazeze pe fapte verificate și să dea dovadă de maximă responsabilitate”

Consiliul Audiovizualului (CA) va monitoriza o emisiune produsă în Federația Rusă și difuzată de NTV Moldova, în urma autosesizării unui membru al autorității. În cadrul ședinței, șefa CA s-a adresat cu un apel către furnizorii de servicii media în contextul „crizei de securitate”.

În cadrul ședinței din 26 ianuarie, Liliana Vițu a ținut să amintească despre prevederile Codului serviciilor media audiovizuale cu privire la interzicerea emisiunilor „susceptibile de a propaga, incita, promova sau justifica (…) alte forme de ură fondate pe intoleranță”, asigurarea distincției clare între fapte și opinii și prezentarea informațiilor în mod imparțial și cu bună-credință. „Și aici se impune mențiunea că buna-credință nu este o noțiune abstractă și nu e ceva care ține de doleanța cuiva – dacă vrei o manifești, dacă nu – nu. Buna-credință este un principiu fundamental în dreptul civil. (…) Astfel, dacă în conținutul unei licențe sau într-o autorizație e scris una, iar deținătorul licenței face altceva, atunci nu mai putem vorbi că acționează cu bună-credință”, a spus Liliana Vițu, transmite sursa.

Președinta Consiliului a lansat un apel către toți furnizorii de servicii media audiovizuale „să se bazeze pe fapte verificate, să se abțină de la limbaj inflamator și să dea dovadă de maximă responsabilitate în elaborarea programelor audiovizuale”.

Aneta Gonța a amintit că, la sfârșitul anului 2021, NTV Moldova a anunțat Consiliul despre faptul că renunță la o serie de emisiuni retransmise din Federația Rusă, „susceptibile de a propaga anumite mesaje care s-ar încadra în articolele pe care le-a menționat doamna președintă [Liliana Vițu – n.r.]”. „Dar, la distanță de o lună, am fost anunțați că ele revin în grilă, deși două din ele, de fapt, nici nu au dispărut niciodată. Ceea ce iarăși este rea-credință – spui una și faci alta”, a adăugat Gonța.

Potrivit NTV, emisiunea „Новые русские сенсации” este un program săptămânal, realizat în format de investigație jurnalistică. Ediția din 23 ianuarie a fost dedicată evenimentelor politice din Ucraina.

#fapte_verificate #servicii_media #conflictul_rusoucrainean #Consiliul_Audiovizualului

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button