Societate

Aprobat de către Parlament: Instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare

Parlamentul a aprobat ieri, 21 ianuarie, cu votul a 58 de deputați, proiectul care prevede instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Potrivit Parlamentului, Fondul urmează să devină principala sursă de finanțare a proiectelor investiționale destinate autorităților publice locale, transmite sursa.

Astfel, prin intermediul Fondului vor fi finanțate proiectele din domeniul alimentării cu apă și canalizare, eficiența energetică, dezvoltare locală, creșterea atractivității turistice, dezvoltarea infrastructurii economice,  dezvoltare urbană.

Actualmente, proiectele menționate sunt implementate prin intermediul fondurilor naționale existente: Fondul Ecologic Național, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului rural, Fondul de Eficiență Energetică.

Noua entitate va activa în baza Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și va prelua proiectele de dezvoltare regională și locală. Suplimentar, acest Fond va cofinanța și proiectele finanțate de partenerii externi.

De asemenea, documentul propune constituirea Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale, competențele și regulamentul de activitate al acestuia urmând să fie aprobate de către Guvern.

Totodată, proiectul mai prevede dezvoltarea unui sistem informațional, care va asigura evidența proiectelor finanțate din Fond.

Potrivit documentului, mijloacele de finanțare ale Fondului Național provin din resursele anuale de la bugetul de stat, sursele de asistență externă și alte surse permise de cadrul normativ.

Regulamentul privind gestionarea mijloacelor Fondului Național va fi aprobat în luna februarie, urmând ca în luna martie curent să fie inițiată procedura de selectare a proiectelor.

Sub aspect financiar, mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală se estimează a fi de circa 800 milioane de lei pentru anul 2022, dintre care aproximativ 500 milioane de lei vor fi destinate proiectelor de dezvoltare locală.

Proiectul urmează a fi aprobat în lectură finală.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button