Război în Ucraina/Война в Украине

Asistență occidentală pentru Republica Moldova în pragul iernii. Ce sumă ar putea primi țara noastră

Liderii din aproximativ 45 de țări se întâlnesc luni, 21 noiembrie, la Paris, pentru a promite sprijin urgent în valoare de milioane de euro pentru Republica Moldova, în timp ce cresc temerile că aceasta ar putea fi destabilizată și mai mult de conflictul din Ucraina, informează Reuters.

Republica Moldova a resimțit efectele creșterii prețurilor la alimente și energie și a miilor de refugiați.

Dependentă în mare măsură de aprovizionarea cu energie din Rusia, Republica Moldova se confruntă cu dificultăți și mai mari odată cu sosirea iernii și cu reducerea de către Moscova a livrărilor de gaze naturale cu aproximativ 40%, ceea ce afectează capacitatea sa de a furniza suficientă energie electrică populației.

Deși are legături istorice și lingvistice puternice cu România, care este membră a Uniunii Europene, Republica Moldova se bazează exclusiv pe gigantul rus Gazprom pentru importurile de gaze naturale, scrie sursa.

„Republica Moldova este direct afectată, deoarece depinde de livrările de energie rusești și este o țară care are o parte din teritoriu controlată de soldații ruși, deci este deosebit de vulnerabilă”, a declarat un diplomat francez în cadrul unui briefing.

În cadrul conferințelor donatorilor de la Berlin și București de la începutul acestui an, s-au făcut promisiuni în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Ajutorul ar urma să fie folosit pentru a susține bugetul și aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, precum și costurile pentru găzduirea a mii de refugiați ucraineni.

#Occident #asistență #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button