Război în Ucraina

O nouă tactică a Kievului – Atacurile cu drone ale Ucrainei de peste graniță

Loviturile reușite de Ucraina adânc în teritoriul Rusiei demonstrează că Kievul poate derula astfel de operațiuni militare fără ajutorul Occidentului, care a fost reticent să susțină o escaladare a conflictului, arată o analiză a Financial Times., citată de sursa.

De luni de zile, Kievul presează aliații occidentali să-i furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune, pentru a putea lovi bazele militare rusești aflate departe în spatele liniilor de front și pentru a spulbera ceea ce șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a numit „sentimentul de impunitate” al Rusiei. Săptămâna aceasta, Kievul a arătat că poate derula astfel de atacuri și fără armele occidentale, după ce a folosit drone de fabricație locală pentru a lovi trei baze militare în interiorul Rusiei, una dintre ele aflată la doar 160 km de Moscova. 

Oficialii ucraineni din domeniul apărării și analiștii au declarat că atacurile sunt parte a unei noi strategii, care urmărește să perturbe planificarea militară a Moscovei și să zdruncine opinia publică din Rusia. 

„Atacurile se pot repeta. Nu avem nicio limitare în ceea ce privește distanța și în curând vom putea atinge toate țintele din interiorul Rusiei – inclusiv în Siberia”, a declarat pentru Financial Times un consilier guvernamental ucrainean din domeniul apărării, care a vorbit sub acoperirea anonimatului. 

„În Ucraina, știm cât de greu este să ne apărăm împotriva acestor tipuri de atacuri aeriene. În curând, nici Rusia nu va mai avea zone sigure”, a spus el.

Atacuri cu rază lungă de acțiune 

Guvernul ucrainean nu și-a asumat în mod public responsabilitatea pentru lovituri și multe detalii privind atacurile rămân secrete, așa cum s-a întâmplat în cazul altor operațiuni speciale ale Kievului, cum ar fi un atac combinat cu drone aeriene și marine asupra unei baze navale rusești din Sevastopol, din octombrie.

Dar ce diferențiază ultimele atacuri ale Ucrainei de cele anterioare este raza lor de acțiune și faptul că au penetrat apărarea aeriană rusă pentru a lovi baze militare strategice considerate anterior invulnerabile, scrie Financial Times. Una dintre aceste baze, aerodromul Engels de lângă Saratov, din sudul Rusiei, aflat la aproximativ 600 km de granița cu Ucraina, găzduiește bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară. Oficialii ucraineni spun că acesta este, de asemenea, o bază de lansare pentru atacurile cu rachete de croazieră asupra infrastructurii ucrainene. 

„Aceste baze aeriene manevrează bombardiere strategice pe care Rusia le-a folosit nu numai pentru a lovi ținte civile ucrainene, ci și pentru a amenința întreaga lume”, a declarat Serghei Kuzan, șeful think-tank-ului Centrul ucrainean de securitate și cooperare din Kiev.

Ucraina speră, de asemenea, că atacurile vor contribui la influențarea opiniei publice rusești în privința conflictului. Moscova a lansat mii de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii civile ucrainene, care au lăsat regiuni din țară fără electricitate, căldură și apă curentă. Cu toate acestea, toate atacurile ucrainene în interiorul Rusiei sau pe teritoriul ocupat de Rusia au fost asupra bazelor militare din apropierea graniței sau din Crimeea.

„Atacurile cu drone nu vor câștiga războiul pentru Ucraina. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să distrugem activele militare rusești din interiorul Ucrainei. Dar ajută operațiunile noastre de influențare în interiorul Rusiei, pe care Occidentul nu a dorit să le sprijine”, a declarat consilierul ucrainean. Atacurile au sporit anxietatea în regiunile de frontieră rusești, care s-au confruntat cu tiruri de artilerie și atacuri cu drone din partea Ucrainei încă din primele luni ale războiului. 

În Belgorod, o regiune care se învecinează cu Ucraina, oficialii au săpat tranșee de-a lungul frontierei și au creat „batalioane de autoapărare” formate din civili locali. 

Ce drone a folosit Kievul? 

În timp ce tacticile Kievului sunt evidente, detaliile tehnice ale atacurilor din această săptămână rămân neclare. Kuzan a sugerat că dronele ar fi putut fi fabricate de producătorul de stat Ukroboronprom, care a declarat recent că testează o dronă de atac cu o rază de acțiune de 1.000 km. 

„Acest lucru arată că Ucraina, chiar și în condiții atât de dificile, este capabilă să dezvolte sisteme sofisticate”, a spus el. Cu toate acestea, potrivit Ministerului rus al Apărării, dronele erau versiuni actualizate ale avioanelor de recunoaștere fără pilot TU-141 din epoca sovietică, care datează din anii 1970. Pe baza acestor specificații, un inginer ucrainean specialist în domeniu a declarat pentru Financial Times că dronele folosite în ultimele atacuri ar fi putut călători cu o viteză apropiată de cea a sunetului. 

Pentru a schimba cursul războiului, Ucraina are nevoie de drone de atac cu rază mare de acțiune, care sunt ieftine și rapid de produs”, a explicat el. Consilierul din domeniul apărării a declarat, între timp, că dronele nu sunt nici modelele Ukroboronprom, nici modelele sovietice modificate, ci mai degrabă o inițiativă comună a guvernului și a sectorului privat care ar putea produce altele noi „des”.

#rărzboi #Drone #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button