Auditul independent al datoriei întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz față de SA Gazprom și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL Factoring Finance) pentru gazele livrate consumatorilor din Republica Moldova de pe partea dreaptă a Nistrului ar urma să înceapă abia pe 11 martie 2022, potrivit anunțului publicat de Agenția Proprietății Publice (APP).
Documentele publicate de APP pe platforma MTender, arată că data estimată a expedierii invitațiilor de prezentare a ofertelor sau de participare către candidații selectați este 16 februarie 2022, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 martie 2022, ora 08:00, transmite sursa.
Auditul ar urma să înceapă pe 11 martie
Contractul de audit ar urma să fie în vigoare deja pe 11 martie 2022, iar durata lui este până pe 31 decembrie 2022, fără drept de prelungire. Perioada de audit cuprinde anii 1993-2021.
Caietul de sarcinii prevede că auditorul va asigura că obține o copie integrală a tuturor documentelor referitoare la Relațiile Contractuale, iar în cazul în care consideră că termenii și condițiile verificate nu sunt suficient de clare, acesta va fi obligat să solicite clarificări de la Beneficiar.
„Pe baza aspectelor precizate în descrierea serviciilor, Auditorul va întocmi o analiza financiară și economică corectă a Relațiilor Contractuale, precum și a altor factori care au condus la creșterea datoriei la gaze a malului drept.
Analiza economico-financiară va trebui să ofere concluzii cu privire la suma datorată efectiv de Moldovagaz pentru gazul livrat pe malul drept. Aceste concluzii vor trebui descrise cât mai detaliat posibil, astfel încât Beneficiarul să poată înțelege temeiul creanțelor Gazprom, inclusiv filiala sa Factoring Finance, și valoarea reală a datoriei malului drept”, potrivit Caietului de sarcini.
Raportul preliminar de audit ar urma să fie gata în 30 de zile
Documentul mai prevede că auditorul, în cadrul a 30 zile de la semnarea contractului, va întocmi un raport preliminar cuprinzând concluziile întocmite în conformitate cu obiectul contractului de audit financiar.
„Raportul preliminar va fi în esență complet și va include analiza economică și financiară precisă…. Guvernul și Moldovagaz vor analiza raportul preliminar și, după caz, vor transmite auditorului observațiile aferente în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la primirea raportului”, specifică Caietul de sarcinii.
Se mai prevede că Guvernul poate include observații din partea consilierilor săi juridici în feedbackul său la raportul preliminar.
În 15 zile de la primirea observațiilor Guvernului și Moldovagaz, Auditorul va prezenta un raport final, care va fi furnizat în două exemplare originale, precum și în format electronic în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea observațiilor de către Guvern și Moldovagaz.
Amintim că pe 29 octombrie 2021, Moldovagaz și Gazprom au semnat Anexa nr. 19 la contractul de livrare a gazelor naturale și au prelungit contractul semnat la finele anului 2006 încă pe 5 ani.
În timpul procesului de negociere, ambele părți au discutat și au convenit că cel târziu până la 1 mai 2022, Moldovagaz și Gazprom semnează un acord privind stingerea datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept, presupunând rambursarea datoriei în termen de 5 ani, luând în considerare și dobânzi penalizatoare.
Totodată protocolul semnat cu Gazprom prevede că înainte de încheierea acordului privind stingerea datoriei, partea moldovenească efectuează un audit independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept în perioada 1993-2021.
Se prevede că raportul final de audit va fi coordonat cu Consiliul de Observatori al Moldovagaz.
Moldovagaz are trei acționari principali: Gazprom – 50%; Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova – 35,33% şi Comitetul de administrare a proprietății din regiunea transnistreană – 13,44%.
De notat că, potrivit ultimelor rapoarte ale Moldovagaz, la începutul anului trecut, datoria faţă de Gazprom era de circa 700 milioane de dolari. În acelaşi timp datoria regiunii transnistrene se ridica la peste 7 miliarde de dolari.
Expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat susţine că auditul va demonstra că, de fapt, Moldova a plătit mai mult pentru gaze şi că de fapt Gazprom ne este dator.
„Pretinsa datorie de 709 de milioane de dolari nu e reală! Dimpotrivă, Gazprom ne este nouă dator, dacă e să reieșim din informația pe care o avem noi”, afirmă Sergiu Tofilat.