Politică

AUR Moldova și Consiliul Național al Unirii vor organiza pe 21 mai un Marș al Unirii

Reprezentanții Partidului Alianța pentru Unirea Românilor din Republica Moldova și ai Consiliului Național al Unirii vor organiza pe 21 mai un Marș al Unirii. Participanții se vor aduna în fața Teatrului Național „Mihai Eminescu”, de unde vor porni în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit reprezentanților AUR și CNU, pe 21 mai urmează să fie reconfirmat drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană, însă acest parcurs european poate fi realizat doar prin reunirea cu România.

Într-o conferință de presă la IPN, prim-vicepreședinta formațiunii la Chișinău, avocata Veronica Pascal, a declarat că pe 21 mai 2023 va avea loc o nouă zi istorică pentru Republica Moldova – Adunarea „Moldova Europeană”. „În aceeași zi, 21 mai, la ora 10.00, în fața Teatrului Național „Mihai Eminescu”, pe bulevardul Ștefan cel Mare, 79, și de acolo, într-un marș mare, cu tricolor, cu o singură dorință și cu o singură exclamare: „Basarabia e România”, mergem în PMAN, unde vom solicita ca actuala guvernare să urgenteze acești pași de integrare a Republicii Moldova în UE, prin reunirea cu România”, a notat Veronica Pascal.

Potrivit ei, astăzi ca niciodată au fost întrunite toate condițiile – economice și juridice – pentru unirea cu România. „Avem Declarația de Independență adoptată în 1989, avem războiul la granițe, avem sărăcie, avem o economie în declin, avem o experiență de 30 de ani în care s-a demonstrat că Republica Moldova ca stat independent nu poate exista”, afirmă prim-vicepreședinta AUR.

Gheorghe Viță, prim-vicepreședinte al Consiliului Național al Unirii, a spus că pe 27 august Republica Moldova a împlinit 31 de ani de Independență, dar ce a reușit să obțină în toată această perioadă? „Am ajuns cea mai săracă țară din Europă, cea mai coruptă țară din lume – iată rezultatele noastre în 31 de ani de Independență. Această bucată de pământ dintre Nistru și Prut, pământ românesc, trebuia în 1991 să fie reîntregită cu patria-mamă România”, susține Gheorghe Viță.

Potrivit lui, Consiliul Național al Unirii va participa pe 21 mai la Adunarea „Moldova Europeană” pentru a promova un singur lucru – în Uniunea Europeană, prin România. În opinia sa, aceasta este cea mai scurtă cale și nu este cazul să mai fie crezute promisiunile cu termene prea lungi.

Profesorul universitar Ion Iliciuc, membru al Consiliului Național al Unirii, susține ideea că cea mai scurtă cale de integrare în Uniunea Europeană este unirea țării cu România. Potrivit lui, calea de a adera direct la UE, propusă de guvernare, nu se știe când ar putea fi înfăptuită. „Haideți noi, poporul, să vrem această unire și mergem pe 21 mai toți cetățenii Republicii Moldova, vă îndemn să ieșim cu toții să cerem această aderare atât la UE, cât și la unire cu țara-mamă”, a mai spus Ion Iliciuc.

Constantin Ungureanu, secretar general AUR Republica Moldova, a declarat că aici, în țară, există o neînțelegere totală – unii vor să fie independenți, alții vor să fie cu rușii, iar alții vor în Uniunea Europeană. „Cea mai scurtă cale pentru integrarea în Uniunea Europeană este unirea cu țara-mamă România. Unirea cu țara-mamă o vom face noi, nu o vor face europenii pentru noi. O vom face noi, cei din Republica Moldova și cei din România, printr-un simplu referendum, printr-o lege organică. Se poate ca deja mâine să fim în UE, să fim împreună cu țara-mamă”, a mai spus Constantin Ungureanu.

#AUR_Moldova #Consiliul_Național_al_Unirii #Marș_al_Unirii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button