Politică

Comisia de la Veneția a publicat concluziile privind cazul procurorului general Alexandr Stoianoglo. Care sunt recomandările

Comisia de la Veneția a venit cu o opinie în legătură cu legea care are drept scop evaluarea activității procurorului general. Astfel, Procurorul General ar trebui să revină în componența Consiliului Superior al Procurorilor, iar procedura de evaluare a lui Alexandr Stoianoglo trebuie revizuită substanțial, se arată în nota răspunsul Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneția a publicat concluziile formulate după examinarea amendamentelor la Legea procuraturii, adoptate de Legislativ în august 2021. Experții au remarcat că modificările au fost adoptate înainte de a fi supuse dezbaterilor cu societatea civilă și specialiștii din domeniu. În opinia Comisiei, astfel de amendamente ar trebui adoptate într-un mod „mai transparent”. De asemenea, aceștia au ajuns la concluzia că autoritățile ar trebui să revadă procedura cu privire la evaluarea activității procurorului general.

În afară de asta, experții au remarcat că indicii de evaluare sunt aplicați retroactiv: „un funcționar public trebuie să înțeleagă că face ceva care contravine statutului său, înainte de a fi tras la răspundere pentru asta. În principiu, noi indicatori de performanță pot fi aplicați numai pentru erori viitoare”, se arată în document.

De asemenea, Comisia de la Veneția a criticat frecvența evaluării la care poate fi supus procurorul general: „O evaluare poate fi inițiată în fiecare an. Asta înseamnă că procurorul general poate fi supus unui număr de 7 evaluări pe durata mandatului său, pe când procurorii simpli sunt evaluați o dată la 4 ani”.

„Am făcut cunoștință cu avizul Comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură aprobate de Parlament în august 2021. Deși în Republica Moldova există unele particularități specifice, care nu pot fi comparate cu alte țări, în special, capturarea instituțiilor statului de către grupuri oligarhice și utilizarea justiției în scopuri private și chiar dacă avizul comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituții a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenție și luate în calcul pentru deciziile care urmează.

De aceea, în regim participativ și în consultare cu toți partenerii interni și externi, vom întreprinde măsuri de ajustare a legislației cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneția. Concomitent cu acest proces, reforma justiției de care au urgent nevoie atât oamenii, cât și statul Republica Moldova, va continua. Dezbaterile publice asupra unei reforme atât de ample și complicate cum este cea din justiție sunt firești. Însă obiectivul nostru este clar și în acord cu voința cetățenilor și partenerilor țării noastre – justiție independentă, dreptate și lege egală pentru toți. Vom ține cont de cele mai bune practici și vom face împreună pașii corecți în această direcție”, a spus ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button