Autoritățile din Republica Moldova și România au desfășurat o operațiune comună de amploare împotriva unui grup criminal organizat specializat în fraude informatice și spălarea banilor. Potrivit Procuraturii Anticorupție, prejudiciul este estimat la peste 6,5 milioane de euro (127.000.000 de lei), transmite sursa.
Grupul, compus în principal din cetățeni români și moldoveni, a acționat între anii 2018 și 2020, concentrându-se asupra sustragerii de fonduri din conturile bancare ale unor persoane fizice și juridice din diverse țări membre ale Uniunii Europene, cu precădere Spania, Marea Britanie și România.
Modul de operare al grupului implica folosirea programelor malware și accesarea ilegală a sistemelor informatice ale victimelor, având o componentă IT bine definită în rândurile sale. O altă parte a membrilor, folosind identități false, ar fi organizat crearea de conturi bancare colectoare pentru adunarea fondurilor sustrase.
Pentru a evita detectarea, grupul a extins circuitul banilor prin multiple transferuri din conturile colectoare către conturile de card ale unor persoane, în special din Republica Moldova. Acești „colectori” erau recrutați în rândul persoanelor cu venituri modeste, care acceptau deschiderea de conturi bancare pe numele lor pentru remunerații neînsemnate.
La data preluării cardurilor bancare de către recrutori, pe conturile aferente erau ordonate și transferate mijloacele financiare fraudate și adunate inițial în conturile colectoare, în sume ce variau în jurul valorii de 10.000 euro per transfer.
Ultima fază a operațiunilor implica lichidarea mijloacelor financiare sustrase prin retragerea de la bancomatele băncilor comerciale din Slovacia, România și alte țări. În total, au fost identificate aproximativ 90 de persoane implicate în activități infracționale în Republica Moldova, inclusiv 4 recrutori.
În urma investigațiilor, autoritățile au recunoscut și audiat recrutorii, efectuând percheziții domiciliare și informatice. Totodată, în vedere recuperării prejudiciului, a fost aplicat sechestru pe mijloace bănești de peste 160 mii euro. Banii sechestrați au fost transferați pe conturile speciale ale ARBI, fiind preluați în administrarea acestei instituții, pentru valorificare anticipată.
Dacă vor fi găsiți vinovați de comiterea infracțiunii de spălare de bani, aceștia riscă închisoare de la 5 la 10 ani.
#grup_criminal#spălare_de_bani