Politică

Autoritățile ruse au făcut în ultimele zile declarații „controversate” cu privire la deportările staliniste și la rolul bisericii în societate

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție, după ce autoritățile ruse au făcut în ultimele zile declarații „controversate” cu privire la deportările staliniste și la rolul bisericii în societate. MAEIE solicită insistent autorităților ruse să se abțină de la comentarii sau interferențe în treburile interne ale Republicii Moldova, inclusiv în problemele bisericești și în istoria noastră, transmite sursa.

„Este important să subliniem că biserica ar trebui să promoveze valorile creștine ale păcii și unității în societatea noastră, și nu războiul și agresiunea. Cu referire la declarațiile despre deportările de pe teritoriul de atunci al Republicii Moldova, le considerăm complet inacceptabile, care reprezintă o încercare de distorsionare a evenimentelor istorice tragice prin care a trecut țara noastră. Acțiunile din acea perioadă au provocat suferințe îndelungate poporului nostru”, transmite MAEIE.


Totodată, MAEIE invită reprezentanții ambasadei ruse să viziteze, între orele 8.30 și 21.00, vagoanele instalate în PMAN ca să discute cu istoricii de gardă – profesori universitari, cercetători științifici, specialiști din domeniu pentru a afla adevărul istoric despre foametea indusă de sovietici și deportările masive în Gulag.

Anterior, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a fost rugată de către un jurnalist să comenteze o declarație în care Mitropolia Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Române a numit Biserica Ortodoxă din Moldova „structură de ocupație a Patriarhiei Moscovei” cu „agenți încorporați ai serviciilor speciale ruse”, care este angajată în dezinformare și falsificarea adevărului.

În reacție, Zaharova a spus că acuzațiile la adresa Bisericii Ortodoxe din Moldova sunt absurde, absolut neîntemeiate: „Provoacă mare regret că relațiile inter-bisericești din Moldova sunt astăzi politizate, iar Chișinăul oficial, contrar prevederilor Constituției, permite amestecul în treburile confesiunilor”.

„Este evident că Chișinăul, în eforturile sale vizând polarizarea politică a societății moldovenești și desfacerea legăturilor cu Rusia, urmează exemplul regimului de la Kiev, care și-a confirmat în repetate rânduri esența nazistă”, a comentat Zaharova.

Zaharova a făcut apel la Chișinău să abandoneze practica amestecului în treburile bisericești și a avertizat încă odată împotriva divizării societății pe motive lingvistice, confesionale și de altă natură.

Totodată, Kremlinul a acordat atenție expoziției lansate la Chișinău în data de 6 iulie, când vagoane de tren, simbol al deportărilor staliniste, au fost aduse în fața Guvernului. Ambasada Rusiei în Republica Moldova s-a declarat indignată că sunt cinstiți „complicii români ai Germaniei naziste” și a acuzat Moldova că „păstrează tăcerea despre atrocitățile lor din timpul Marelui Război al Patriei”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button