Politică

Congresul de la Tiraspol: o încercare de victimizare

Congresul din 28 februarie al reprezentanților așa-zisei puteri din stânga Nistrului este o încercare de victimizare din partea Tiraspolului. La evenimentul de mâine, separatiștii vor adresa mesaje Rusiei, liderilor europeni și americani, fără a solicita alipirea regiunii la Federația Rusă, consideră analistul politic Ilian Cașu. 

„Evenimentul de mâine nu este un exercițiu democratic, noi ne dăm seama că e ceva organizat de cineva de sus și fac paralelă la ce s-a consumat în Transnistria acum câteva săptămâni (n.r. protestele împotriva taxelor pentru agenții economici)”, a declarat Ilian Cașu în cadrul ediției de marți, 27 februarie, a emisiunii „Freedom” de la TV8, menționează sursa.

Și analistul Nicolae Negru este de părere că la evenimentul de mâine nu va fi adoptat niciun apel adresat Rusiei privind anexarea regiunii separatiste.

„Deși, s-ar putea, noi trăim într-o vreme în care se întâmplă lucruri care nu întotdeauna sunt în acord cu logica sau anumite calcule raționale ”

În opinia lui Negru, Rusia nu este interesată în prezent să anexeze regiunea transnistreană.

„Să ne imaginăm că se adoptă un asemenea apel sau cer intrarea în componența Rusie…Și cum o vor face? Nu există hotar comun, cel cu Ucraina e blocat, mai blocăm și noi și ce o să facă? Cum o să comunice ei cu Rusia?”, a subliniat Nicolae Negru.

La sfârșitul săptămânii trecute, au apărut zvonuri potrivit cărora la Congresul din 28 februarie al reprezentanților așa-zisei puteri din stânga Nistrului, Tiraspolul ar urma să îi ceară lui Vladimir Putin anexarea regiunii separatiste. Serviciile Secrete ale Ucrainei au declarat atunci că nu dispun în prezent de informații care ar confirma zvonurile cu pricina. Potrivit presei din țara vecină, care citează un purtător de cuvânt al Serviciilor Secrete ucrainene, cel mai probabil, separatiștii nu vor veni cu o astfel de solicitare către liderul de la Kremlin. Kievul susține că potrivit informațiilor pe care le deține, la congres vor fi discutate subiecte de pe agenda politică a Republicii Moldova, iar reprezentanții Tiraspolului vor invoca faptul că Transnistriei nu îi sunt protejate interesele economice, aflându-se sub presiune. 

Biroul de Reintegrare de la Chișinău a făcut apel la calm și a precizat că „nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora”.

Astăzi, așa-numita administrație de la Tiraspol a negat informațiile precum că, la așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, care va avea pe 28 februarie, regiunea separatistă va cere Federației Ruse anexarea. Mesajul a fost transmis de vicepreședinta consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, care i-a numit „provocatori” pe cei care ar fi lansat zvonul.

#Tiraspol#congres#Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button