Societate

Autoritățile vor prelungirea moratoriului pentru angajarea unor bugetari

Autoritățile vor optimizarea angajaților în cadrul instituțiilor bugetare pentru a nu admite majorările cheltuielilor de personal.

În acest sens, Ministerul Finanțelor a propus aplicarea unui moratoriu, la nivelul autorităților publice/instituțiilor bugetare finanțate din bugetul de stat, asupra încadrării personalului pe funcțiile vacante până la data de 31 decembrie 2024, transmite sursa.

În total, potrivit Ministerului Finanțelor, ar urma să fie suspendată încadrarea pentru 8.395 de unități vacante. Cele mai multe dintre acestea se regăsesc în cadrul Ministerului Apărării – 1.894 de locuri de muncă, MAI – 1.887 de locuri de muncă, Ministerului Finanțelor – 672 de locuri de muncă, Ministerului Justiției – 475 de locuri de muncă, Consiliului Superior al Magistraturii – 459 de locuri de muncă și Ministerului Sănătății – 414 de locuri de muncă.

„În condițiile constrângerilor financiare, care au caracter persistent, pentru susținerea în continuare a reformelor sectoriale și administrative, este necesară raționalizarea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar în întregime, pentru a direcționa resursele economisite în urma reorganizărilor structurale și optimizării numărului de personal din sectorul bugetar spre majorări salariale”, precizează ministerul.

Excepția de la prevederile sus-menționate constituie încadrarea personalului strict necesar pentru realizarea misiunii sau în cazul reorganizărilor. În astfel de cazuri este necesară coordonarea încadrării cu Ministerul Finanțelor.

De menționat că pentru anul 2024, cheltuielile de personal se estimează în sumă de circa 27,549 miliarde lei, cu o creștere de 1,931 miliarde lei față de cheltuielile aprobate/precizate pe anul 2023.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button