Război în Ucraina

Avioanele NATO din Marea Baltică au interceptat primele aeronave rusești

Avioanele de luptă Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene și Spațiale dislocate în republicile baltice au început deja să intercepteze primele avioane militare rusești.

Acest lucru a fost confirmat joi, 10 august  de șeful detașamentului spaniol, numit Detașament Ámbar, în cadrul unei videoconferințe susținute cu ministrul interimar Margarita Robles, la Comandamentul de Operațiuni (MOPS) al Statului Major al Apărării, transmite Știri.md cu referire la HotNews.

Comandamentul a explicat că de la activarea misiunii, care a avut loc luni, 31 iulie, au existat deja două ocazii în care avioanele de luptă spaniolie au fost nevoiți să răspundă la sirenele de alertă și să decoleze pentru a controla și identifica aeronave militare rusești, deși nu s-a mers atât de departe încât să detalieze ce tip de aeronave au fost, dacă au fost avioane de transport sau de informații, bombardiere sau avioane de luptă. Două decolări de alertă în 11 zile.

În iulie, Forțele Armate Spaniole au trimis la baza aeriană Ämari din Estonia un detașament format din 8 avioane de luptă Eurofighter Typhoon (de la Aripa 11 din Morón de la Frontera) și un total de 130 de militari, inclusiv piloți, mecanici, armurieri, personal medical și sprijin logistic sau economic. Ei vor desfășura misiunea de Poliție Aeriană în Marea Baltică timp de 4 luni, în cadrul NATO.

Obiectivul său este de a proteja spațiul aerian al celor trei republici baltice, care nu dispun de mijloace suficiente pentru a-l apăra ele însele. La momentul integrării lor în Alianța Atlantică, în 2004, au ajuns la un acord cu organismul supranațional pentru ca alți parteneri de coaliție, cu capacitatea de a face acest lucru, prin rotație, să le garanteze protecția spațiului aerian.

Principala amenințare cu care se vor confrunta vor fi din nou avioanele de vânătoare, bombardierele și avioanele militare de transport ale Forței Aerospațiale Ruse. Acestea tind în permanență să încalce spațiul aerian al acestor țări atunci când zboară între Rusia și exclava sa Kaliningrad, pe lângă faptul că zboară în afara acestui spațiu aerian încălcând reglementările internaționale ale aviației, adică fără un plan de zbor cunoscut și cu transponderul oprit.

Detașamentului spaniol i se va alătura, săptămâna viitoare, o aeronavă A400M cu capacități de realimentare în zbor, de la Aripa 31 a Armatei Aeriene și Spațiale cu sediul la Zaragoza, care va fi dislocată în zonă până la jumătatea lunii septembrie. Sosirea acestei aeronave va face ca numărul de trupe din contingent să crească la 165 de soldați în această etapă.

#avioanele_NATO #Marea_Baltică #aeronave_rusești #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button