Societate

Avocații au intrat în grevă generală: Apărătorii solicită respingerea amendamentului propus de Olesea Stamate

Avocații din Republica Moldova sunt în grevă generală în perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. Potrivit agenției IPN, apărătorii vor cere amânarea tuturor ședințelor de judecată și nu vor participa la acțiunile de urmărire penală.

Consiliul Uniunii Avocaților nu este de acord cu un amendament al președintei Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, ce se referă la reținerea, arestarea și percheziționarea apărătorilor. Organizația a cerut retragerea inițiativei. Timp de două zile, pe 18 și 19 ianuarie, s-au aflat în grevă japoneză, anunțând protest general dacă nu li se va da curs solicitării, transmite sursa.

În replică, Olesea Stamate a spus că raționamentul amendamentului său este lupta cu corupția, fără ca apărătorii să mai aibă timp să distrugă probe. Ori în trecut ar fi existat cazuri când juriști suspectați de acte de corupție au fost anunțați de colegi de breaslă, asta deoarece la aceste măsuri procesuale este necesar acordul Consiliului Uniunii Avocaților. Consiliului Uniunii Avocaților „este o entitate închisă care-și apără semenii”, a spus Olesea Stamate, la TVR Moldova.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button