Politică

Banca de Alimente și UE lansează site-ul donezalimente.md. Mazeiks: Pentru a-i conecta pe cei aflați în nevoie cu cei care pot oferi sprijin

Banca de Alimente din Moldova cu sprijinul Uniunii Europene a lansat astăzi, 14 noiembrie, platforma online donezalimente.md. Platforma prezintă un proiect digital care are scopul de ușura procesul logistic de recuperare a alimentelor de la agenții economici din lanțul agro-alimentar și redistribuire către serviciile de cantină socială și alte servicii sociale unde se furnizează hrană, transmite sursa.

Platforma Donezalimente.md a fost dezvoltată în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de I.P. ,,Keystone Moldova’’, A.O. ,,Concordia. Proiecte Sociale’’ și I.R.M.S. ,,Diaconia. Proiectul își propune ca să contribuie la dezvoltarea serviciilor de cantină socială din țară și să îmbunătățească mecanismul de recuperare a alimentelor. În acest context, suportul acordat pentru dezvoltarea Băncii de Alimente se axează pe creșterea capacității de colectare a surplusului de produse din lanțul agro-alimentar pentru a fi redirecționat către serviciile sociale.

Banca de Alimente este responsabilă de gestionarea platformei Donezalimente.md care va funcționa conform următorului mecanism:

1. Agenții economici din lanțul agro-alimentar se înregistrează pe platformă în calitate de donatori de produse alimentare, specificând cantitatea, tipul și localizarea alimentelor de care dispun.
2. Organizațiile prestatoare de servicii sociale ce furnizează hrană pentru persoane aflate în dificultate se înregistrează pe platformă în calitate de beneficiari ai Băncii de Alimente.
3. Echipa Băncii de Alimente facilitează conectarea donației de alimente cu serviciile sociale.
4. Serviciul social va prelua direct alimentele disponibile de la donator, fără a fi necesar că acestea să ajungă inițial în depozitul Băncii de Alimente.

În calitate de utilizatori ai platformei se vor putea înregistra doar donatorii de produse alimentare și organizațiile ce prestează servicii sociale, acces la informația cu privire la cantitățile de produse alimentare disponibile având doar utilizatorii și echipa Băncii de Alimente.

La evenimentul de lansare a platformei, au fost prezenți, printre alții, ambasadorul UE la Chișinău Janis Mazeiks, directorul executiv al Băncii de Alimente Oleg Paraschiv și directoarea executivă a Keystone Moldova Ludmila Malcoci.

Platforma DonezAlimente.md a fost creată pentru a-i conecta pe cei aflați în nevoie cu cei care pot oferi sprijin. Astfel, contribuim la o societate mai echitabilă și mai incluzivă. Totodată, contribuim activ la crearea unei culturi a solidarității pentru reducerea risipei alimentare. Uniunea Europeană susține activitatea Băncii de Alimente pentru că promovează respectul pentru hrană, precum și valoarea muncii celor care cultivă, prepară și distribuie alimente. Recuperarea alimentelor bune pentru consum reduce risipa de alimente. Un astfel de mecanism este implementat pe scară largă în Uniunea Europeană și a luat amploare recent în Republica Moldova. Noi salutăm acest lucru”, a declarat Janis Mazeiks.

#Mazeiks #UE #Banca_de_Alimente

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button