Economie

BANI.MD: Moldova – jucător important pe piața gazului! A obținut acces la o rută importantă de transport a metanului

Republica Moldova a obține acces la încă o rută de transport a gazului. Urmare a demersurilor Ministerului Energiei către autoritățile din Ucraina, autoritatea de reglementare în domeniul energiei Н К Р Е К П a demarat procedura de aprobare a tarifului de intrare în punctul de interconectare Oleksiivka, pe direcția din Moldova spre Ucraina, scrie Bani.md.

Operaționalizarea rutei date oferă oportunități noi atât pentru traderii internaționali care intenționează să valorifice traseul dinspre Sud (unde la moment se concentrează surse importante de gaze naturale – Coridorul Sudic: Azerbaidjan, Turcia, Grecia, Bulgaria)  la Nord – către depozitele subterane de stocare a gazelor naturale din Ucraina, care sunt cele mai mari din Europa, precum și oferă oportunitatea țării noastre de a deveni un important culoar de tranzit și a contribui la creșterea securității energetice a Europei Centrale și de Est.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

#Moldova #gaz #transport_a_metanului

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button