Politică

Bazar politic la Bruxelles! Ambasadele Moldovei și României reunesc artizani, artiști și promotori ai culturii

În perioada 13-15 mai 2023, la Bruxelles, va avea loc prima ediție a Bazarului Diplomatic de la Bruxelles. Evenimentul este organizat sub patronajul ambasadelor României și Republicii Moldova din Regatul Belgiei, transmite sursa.

Bazarul diplomatic reunește la Bruxelles artiști, creatori, artizani și meșteri din România și Republica Moldova, care promovează conceptul slow-moment, produsele autohtone eco-frindely, realizate în acord cu principiile de respectare a mediului, a ciclurilor naturale, a biodiversității și autenticității.

Prima sesiune a „Diplomatica Bazar” este organizată în Sala de Marmură a Universității Libere din Bruxelles. Organizatorii își propun promovarea unor produse și mărci consacrate, realizate manual sau semi-industrial, care se identifică cu ingeniozitatea și inventivitatea inginerilor și inventatorilor români și moldoveni, anunță MAEIE.

Bazarul diplomatic va reuni artiști din domeniul muzicii, artei plastice, filozofiei și literaturii – fiecare dintre aceștia urmând să prezinte alegerile sale, pentru a se integra unui ritm natural care să respecte timpul de creație, să pună în evidență calitatea materiilor prime și a produsului finit.

În program:

  • Slow manufacturing – stilouri unicat produse manual – prezente la Bruxelles prin intermediul atelierului manufacturier POENARI din nordul Moldovei, care continuă o tradiție românească străveche, începută atunci când românul Petrache Poenaru breveta în Franța la 1827 invenția: „Condei portaret fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”. Vom avea plăcerea de a descifra meandrele scrisului împreună cu managerul atelierului manufacturier, domnul Lucian Poenari.
  • Slow music – live piano + voce – Martina Meola – cea mai tânără elevă a Conservatorul de Muzică „Giuseppe Verdi” din Milano și Laura dos Santos – studenta bruxelleza îndrăgostită de cântecele Mariei Tănase.
  • Slow art  – pictură – ne va fi dezvăluită de trei pictorițe cu un palmares special – Anca Medrea, Ana Maria Mincu și Cezarea Kolesnik. care vor avea un vernisaj permanent organizat în cadrul bazarului, dar și un panel de dezbatere asupra actului de creație suprem – pictura!
  • Slow fashion – calitate și unicitate – talentul creatorului și personalitatea unică a purtătorului – ii tradiționale, ii urbane, port tradițional și neo-tradițional, tricouri identitare – prezentate de designeri ai zestrei contemporane, autentici păstrători și promotori ai frumosului etern – Adrian Oianu, Anda Ene, Mândra Chic, Șezătoare Bruxelles, Elena Renta. Invitat special – Victoria Mincu. Toată această avalanșă de frumos și autentic va culmina cu un fashion-show, în cadrul căruia modelele vor defila pe inconfundabila muzică neo-tradițională mixată live de Nico de Transilvania!
  • Slow reading – Literatură românească și limba română vor fi onorate pe tot parcursul zilei de 15 mai  în prezența unor ilustre scriitoare din România și Republica Moldova – Lilia Calancea, Emilia Ivancu, Radmila Popovici, Dora Alina Romanescu, dar și în cadrul Conferinței „Normă și uz în limba română II – Studiu de caz DOOM3” la care va participa prof. Daiana Theodora CUIBUS din cadrul Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, se va organiza și o prezentare de carte academică.
  • În cadrul Bazarului, Nico de Transilvania va prezenta și Proiectul INTERBEING, care în 2022 a câștigat Endangered Landscapes Programme Arts Prize oferit de Cambridge Conservation Initiative.

Deschiderea oficială a „Bazarului Diplomatic” va avea loc sâmbătă, 13 mai, ora 14:00, la Universitatea Liberă din Bruxelles. Acolo vor fi prezenți ambasadorii României și Republicii Moldova, alți ambasadori și diplomați acreditați în Regatul Belgiei, reprezentanți ai instituțiilor europene cu sediul la Bruxelles, oameni de afaceri, iubitori ai conceptului „slow movement”.

Târgul va fi deschis atât reprezentanților comunității din România și din Republica Moldova, cât și publicului larg belgian, zilnic, între orele 10:00 – 19:00 (adresa: Sala de Marmură a ULB – Av. Franklin Roosevelt 50, 1050 Bruxelles).

#Bruxelles #Ambasadele #Moldova #România

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button