Politică

Biroul Politici pentru Reintegrare vine cu precizări în privința focurilor de armă ce au răsunat în perimetrul Zonei de Securitate

După ce acum două zile, la 23 decembrie, în satul Corjova, în preajma orașului Dubăsari, și la Varnița au răsunat împușcături, Biroul Politici pentru Reintegrare vine cu precizări în acest sens. Sursă.

Potrivit reprezentanților BPR, în antrenamentele vizate a fost implicat Contingentul Militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și acestea au avut un caracter planificat.

„Cu referire la solicitarea Dvs., relatăm că informația solicitată vizează activitatea Comandamentului Militar Întrunit, la ședințele căruia participă șeful militar superior din partea Republicii Moldova, reprezentantul Ministerului Apărării.

Biroul, în limita competențelor sale, nu dispune de informații detaliate la subiect, însă, conform unor date de pe teren, în antrenamentele vizate a fost implicat Contingentul Militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și acestea au avut un caracter planificat, de instruire periodică a efectivelor, iar preventiv despre intenția, perioada, locațiile (posturile de pacificare), echipamentele și personalul antrenat a fost notificat Comandamentul Militar Întrunit.

Totodată, partea rusă a anunțat că structurile de forță subordonate Tiraspolului au însoțit coloana de militari și de tehnică în timpul deplasării”, se menționează în răspunsul BPR.

Totodată, Biroul precizează că aceste antrenamente au avut loc în data de 23 decembrie 2021, în adiacentele posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii nr. 7 (Dubăsari) și nr. 8 (Bender-Varnița), iar la 24 decembrie 2021, în preajma posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii nr. 1 (Dubăsari) și nr. 3 (Bender-Varnița), în urma desfășurării lor nefiind raportate incidente.

„În legătură cu faptul că aceste măsuri necesită o coordonare și o aprobare prealabile din partea Comisiei Unificate de Control, responsabile de perimetrul Zonei de Securitate, precum și întru evitarea situațiilor de tensionare a situației, dar și de a bulversa cetățenii aflați în preajmă și opinia publică, delegația Republicii Moldova va insista ca asemenea măsuri să fie coordonate în modul stabilit cu toate componentele Comisiei, și nu doar prin Comandamentul Militar Întrunit”, se mai menționează în reacția Biroului.

Amintim că, în dimineața zilei de joi, 23 decembrie, în satul Corjova, în preajma orașului Dubăsari, au răsunat împușcături, transmite Jurnal TV. Potrivit martorilor, la capătului podului Hidrocentralei au fost văzute câteva mașini militare, zeci de soldați și o ambulanță. Printre aceștia erau și oameni înarmați, dar îmbrăcați în civil. La întrebarea cetățenilor care lucrează în stânga Nistrului despre ce se întâmplă și dacă pot traversa podul, aceștia au fost informați de așa-numiții „vameși” de la ghișeu că se fac antrenamente. O situație similară a fost înregistrată și la Varnița.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button