Internaţional

Borrell: Ucraina, Georgia, inclusiv Moldova au o oportunitate istorică de a-și lega ferm viitorul de UE

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell a declarat, la 20 de ani de la cel mai mare val de extindere al UE, că actualele țări candidate inclusiv Moldova au o oportunitate istorică de a-și lega ferm viitorul de Uniunea Europeană. El a mai spus că Uniunea Europeană să află într-un proces de reformă, pregătindu-se pentru o nouă extindere. Viitoarele state-membre, potrivit lui Borrell, trebuie să-și consolideze instituțiile democratice și să protejeze drepturile omului și libertățile fundamentale, transmite sursa

Borrell a spus că „acum douăzeci de ani, familia europeană a primit zece noi state membre”. „Este o mișcare îndrăzneață care a contribuit la reunificarea în continuare a Europei după decenii de diviziune ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost cel mai mare val de extindere a UE”, a menționat Borrell. 

Oficialul european a declarat că „lucrarea de reunificare a continentului încă nu este finalizată, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a făcut să întărească nevoia de integrare a țărilor care doresc să adere la UE.

„În ultimii ani, milioane de europeni și-au demonstrat dorința și speranța de a se alătura proiectului UE. Balcanii de Vest, Turcia, Ucraina, Moldova și Georgia au o oportunitate istorică de a-și lega ferm viitorul de Uniunea Europeană. Extinderea UE este o politică de transformare, îndreptată spre consolidarea securității, dreptății și democrației, precum și îmbunătățirea nivelului de viață al europenilor. UE și candidații cooperează în domeniul securității și apărării, astfel încât împreună să putem aborda mai bine provocările geopolitice. Viitoarele state-membre trebuie să-și consolideze instituțiile democratice și să protejeze drepturile omului și libertățile fundamentale”, a comunicat Borrell. 

El a adăugat că Uniunea Europeană să află într-un proces de reformă, pregătindu-se pentru o nouă extindere. „Țările-candidate și UE au o oportunitate istorică de a crea o Uniune Europeană mai mare, mai profundă și mai sigură”, a conchis Borrell. 

În martie 2022, autoritățile de la Chișinău au semnat cererea de aderare a țării noastre la UE. În iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat statutul de țară-candidat pentru Republica Moldova și Ucraina. Iar pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la UE.

Menționăm, pe 1 mai 2004, zece țări au aderat la Uniunea Europene: Cehia, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia.

#Borrell #UE #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button