Internaţional

Branko Ruzic, ministrul educației din Serbia a demisionat după atacul armat de la școala din Belgrad

Ca „om responsabil și bine-crescut” și ca părinte, demisia este „decizia rațională”, a declarat Branko Ruzic. Plecarea lui din fruntea Educației vine după ce miercuri dimineață, un elev de 13 ani și-a împușcat mortal opt colegi și un gardian, relatează sursa. 

Revolta e tot mai puternică în societatea sârbă, mai ales că masacrul care a avut loc miercuri în școala din Belgrad a fost urmat de un alt atac armat, cu opt morți, comis joi seară de un tânăr de 21 de ani în Mladenovac, la 60 km de capitala Serbiei. 

Sute de profesori de liceu s-au adunat joi, 4 mai, în fața Ministerului Educației din centrul Belgradului, cerând îmbunătățirea securității din școli și a sistemului de învățământ și solicitând demisia ministrului educației. Partidele de opoziție, care învinuiesc guvernul premierului Ana Brnabic că nu a reușit să prevină cele două masacre, au cerut susținătorilor să se alăture unui marș antiguvernamental luni seară, la Belgrad. Și partidele au cerut, printre altele, demisia lui Ruzic. 

„Ca om responsabil și bine-crescut, ca profesionist în îndeplinirea tuturor îndatoririlor publice de până acum, ca părinte și cetățean al Serbiei, am luat decizia rațională de a demisiona”, a transmis Ruzic duminică, în scrisoarea înaintată premierul Brnabic. 

În urma atacurilor, guvernul a introdus un set de măsuri care vizează prevenirea violenței în școli și reducerea numărului de arme deținute de civili. Două atacuri, 17 morți Primul atac care a șocat Serbia a avut loc miercuri, 3 mai. 

Dimineață, în jurul orei 8:40, elevul de 13 ani a intrat în școală cu două arme și a început să tragă. L-a ucis pe paznicul școlii, apoi opt copii, șapte fete și un băiat, și a rănit alți șase elevi și un profesor. 

Internat într-o instituție psihiatrie, pentru că nu va răspunde penal, întrucât nu a împlinit încă 14 ani, adolescentul a precizat că singurul său regret este că nu i-a ucis pe toți cei pe care i-a trecut pe o listă pregătită înainte de atac. 

Joi seară, în Mladenovac, un tânăr de 21 de ani a ucis 8 persoane și a rănit 14 într-un atac cu o armă automată. După opt ore și o operațiune de amploare a poliției, în care au fost utilizate toate forțele, atacatorul a fost prins în Vinjište. 

La audieri, el a spus că a comis crimele „pentru a intimida populația”.

#Serbia #atac_armat #scoala #educatie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button