Politică

Bulgaria a rămas fără premier. Nikolai Denkov și-a dat demisia

Premierul Bulgariei Nikolai Denkov a demisionat. Cererea a fost acceptată de Adunarea Naţională, cu 216 voturi pentru. 

Demisia lui Denkov a fost depusă marţi la registratura Parlamentului. Premierul a demisionat ca parte a unui acord încheiat între cele mai mari două grupuri din Parlamentul în exerciţiu, PP-DB (Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică) şi GERB-UDF (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei – Uniunea Forţelor Democratice), potrivit căruia Denkov şi Maria Gabriel de la GERB-UDF urmau să fie prim-ministru şi viceprim-ministru prin rotaţie pe o perioadă de nouă luni, începând cu Denkov, scrie Agerpres.ro.

Sub rezerva acestei înţelegeri, cele două coaliţii parlamentare, plus Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF), au votat Cabinetul Denkov în funcţie la 6 iunie 2023. Rotaţia urma să aibă loc la 6 martie 2024.

Conform unei prevederi din Constituţie, Consiliul de Miniştri condus de Denkov va continua să îşi îndeplinească funcţiile până la alegerea unui nou guvern şi va asigura continuitatea guvernării.

Preşedintele Adunării Naţionale, Rosen Jeliazkov, a precizat că, în conformitate cu Constituţia, odată cu acceptarea demisiei lui Denkov, preşedintele, după consultarea grupurilor parlamentare, va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru, nominalizat de cel mai mare grup parlamentar, pentru a forma un guvern.

#Bulgaria #premier #demisia #Denkov

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button