Managerii companiilor din industria prelucrătoare din Moldova se așteaptă la o creștere moderată a afacerilor în al doilea trimestru al anului 2024, în timp ce managerii din construcții, retail și servicii anticipează o relativă stabilitate, susţine Biroul Național de Statistică.
Potrivit BNS, managerii se așteaptă, de asemenea, că al doilea trimestru va aduce o creștere moderată a prețurilor, în primul rând în sectorul de producție, precum și o relativă stabilitate a numărului de angajați și a vânzărilor, transmite sursa
Tendinţe pe sectoare
Activitatea economică din cele patru sectoare analizate este văzută a fi marcată de o creștere moderată în al doilea trimestru, cu un sold pozitiv de 7%. Soldul se calculează ca diferență între procentul respondenților care se așteaptă la evoluții pozitive și procentul celor ale căror așteptări sunt negative.
Prețurile în toate sectoarele analizate sunt de asemenea așteptate să crească moderat, cu un sold pozitiv de 8%, în timp ce vânzările totale și numărul de angajați sunt de așteptat să rămână stabile, primul înregistrând un sold pozitiv de 3,7%, iar cel din urmă, un sold negativ de 2%.
În industria prelucrătoare, managerii se așteaptă la o accelerare moderată a activității economice și a prețurilor în trimestrul II, cu solduri pozitive de 18%, respectiv 11%. Numărul de angajați este considerat a rămâne stabil, cu un sold pozitiv de 3%.
În sectoarele de retail și servicii, managerii anticipează stabilitatea activității economice și a numărului de angajați, reflectată într-un sold pozitiv de 5% și, respectiv, un sold negativ de 3%.
Prețurile sunt văzute în creștere moderată, fapt dovedit de un sold pozitiv de 7%.
În sectorul construcțiilor, toți indicatorii sunt de așteptat să fie marcați de o relativă stabilitate, veniturile din vânzări, numărul de angajați și prețurile înregistrând solduri de 1%, -5% și, respectiv, 4%.
În cadrul sondajului au fost intervievați manageri ai unui total de 2.164 de companii cu sediul în Republica Moldova și care operează în construcții, producție, retail și servicii.
Managerii companiilor mari mai optimişti, decât cei ai întreprinderilor mici
Managerii întreprinderilor mari (cu numărul de 250 și peste salariați) sunt ceio mai optimişti şi estimează pentru trimestrul II 2024 creștere a activității economice (sold conjunctural +20%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +23%); relativă stabiliate a numărului de salariați (sold conjunctural +3%) și a prețurilor de vânzare (sold conjunctural -1%).
În același timp, managerii întreprinderilor mijlocii (cu numărul de la 50 până la 249 salariați inclusiv) estimează pentru trimestrul II 2024 creștere a activității economice (sold conjunctural +20%) și a veniturilor din vânzări (sold conjunctural +17%); relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +2%) și a prețurilor de vânzare (sold conjunctural +3%).