Economie

Calea către independența energetică

La 27 iulie 2022, Alexander Petkov, politician, politolog și redactor-șef al portalului de informații Omega din Republica Moldova, a intentat un proces în calitate de acționar minoritar la tribunalul de la Chișinău prin care a cerut lichidarea monopolului gazelor naturale Moldovagaz SA. Motivul a fost nivelul activelor nete negative care a persistat din 2015. Datoria companiei în sine este de aproximativ 9 miliarde de dolari. Potrivit legii, lichidarea întreprinderii într-o astfel de situație este foarte posibilă.

Timp de mulți ani, Moldovagaz SA s-a bucurat de o poziție privilegiată, monopolizând o întreagă industrie separată a țării. Pornind de la aceasta, reprezentanții pro-ruși ai consiliului de administrație au dezvoltat timp de mulți ani din ce în ce mai multe noi scheme de corupție. În acest caz, procesul împotriva Moldovagaz, potrivit lui Petkov însuși: „… este o provocare pentru toate cele 3 ramuri ale guvernului”. Ramurile legislativă, executivă și judiciară trebuie să funcționeze într-un mecanism unic care este obligat să respecte fundamentele dreptului internațional și național pentru a menține statul de drept în cadrul statului de drept. El a mai menționat că procesul ar trebui să primească o reacție din partea partenerilor europeni după ce șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mažeiks, s-a declarat public despre „condițiile favorabile” și asistența Uniunii Europene în timpul semnării contractului de furnizare a gazelor cu Gazprom.

Alexandru Petkov a amintit că, potrivit legislației Republicii Moldova, Gazprom are o șansă foarte reală de a demara procedura de faliment a Moldovagaz SA. Acest lucru poate duce, potrivit legii, la „răspundere solidară”. Timp de mulți ani de cooperare, toate deciziile privind aprovizionarea cu gaze au fost luate exclusiv de Guvernul Republicii Moldova, care a avut o participație de 35%. Reprezentanții Gazprom nu au putut vota din cauza unui conflict de interese. Astfel, potrivit art. 15 din Legea „Cu privire la insolvență”: „În caz de insolvabilitate a debitorului din culpa fondatorilor săi, aceste persoane poartă răspunderea solidară și mai multe filiale față de creditori.” Pornind de la această logică, datoria Moldovagaz SA nu este o „datorie de întreprindere”. În plus, din datoria de 9 miliarde de dolari, aproape 3,5 miliarde de dolari vor „cădea” literalmente asupra cetățenilor Republicii Moldova. Alexander Petkov a mai spus că la aceasta se va adăuga o altă datorie istorică de 700 de milioane de dolari, care a fost recunoscută în mod repetat de reprezentanții statului. Populația nu este obligată să doneze 4 miliarde de dolari, adică de 4 ori mai mult decât suma furată de partidul Șor.

Alexandru Petkov a subliniat, de asemenea, că procedura de lichidare a SA Moldovagaz ar trebui să meargă în paralel cu procesul de naționalizare a rețelei de transport al gazelor naturale din Moldova. În data de 26 iulie 2021, în ședința inaugurală a Parlamentului, șefa statului, Maia Sandu, a subliniat clar necesitatea readucerii întregii sfere de transport de gaze în proprietatea statului. Astfel, lichidarea „Moldovagaz SA” nu înseamnă că țara va rămâne fără gaz, dimpotrivă, va salva republica de la multe probleme și va permite altor operatori de furnizare a gazelor să intre în industrie, obținând în același timp posibilitatea de a pune capăt tuturor disputelor cu Gazprom. O conversație civilizată nu este atunci când la Chișinău plătesc de 20 de ori mai mult pentru gaz decât la 40 km de Chișinău, la Dubosar. Nu e civilizat. E furt, e corupție. Și trebuie să punem capăt acestui lucru o dată pentru totdeauna”, a adăugat el.

Datele oficiale ca urmare a continuării livrărilor necontrolate de gaze pe teritoriul Transnistriei, care nu este controlat de Republica Moldova, ne spun că datoria totală a SA Moldovagaz s-a ridicat la circa 8 miliarde 540 milioane USD la sfârșitul anului 2021. Ponderea Transnistriei în aceasta s-a ridicat la circa 91,3%. În raportul său de audit privind situația financiară a „Moldovagaz SA”, Grant Thornton Audit a constatat că, fără a lua în considerare această parte a datoriei, la 31 decembrie 2021, valoarea activelor nete negative este de 2 miliarde 457 milioane 032 mii 957 lei, ceea ce reprezintă de aproape 2 ori mai mult decât suma pentru anul 2020. Această tendință negativă a persistat din 2015. Articolul 39 din Legea „Cu privire la societățile pe acțiuni” prevede cerința de a lua o decizie cu privire la soarta Societății în cazul în care o astfel de situație persistă timp de trei exerciții financiare consecutive.

Dacă pretențiile lui Alexandru Petkov vor fi satisfăcute, Republica Moldova va putea scăpa de o gaură uriașă sub forma corupției în domeniul politicii energetice. Este posibil ca Gazprom să nu beneficieze de un astfel de rezultat al rezolvării problemei și să încerce să pună presiune pe guvern prin partidul său „îmblânzit” Șor. Având în vedere statutul de candidat la aderarea la UE, Moldova ar trebui să caute o rezolvare a situației în favoarea sa. Statul de drept trebuie să prevaleze. Astfel, Republica va primi nu numai eliminarea dependenței energetice de Rusia, ci și oportunitatea de a dezvolta relații cu parteneri noi și mai onești. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra reputației Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene.

#Moldovagaz #monopolizare #UE #calea_către_independența_energetică

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button