Război în Ucraina

Camere de tortură, descoperite în Herson: Cum chinuiau rușii localnicii

Noi camere de tortură au fost descoperite în Ucraina, de data aceasta în Hersonul eliberat. Potrivit anchetatorilor ucraineni, rușii au transformat un centru de detenție pentru minori într-o închisoare în care zeci de bărbați, dar și femei, au fost ținuți captivi, electrocutați, bătuți și unii dintre ei chiar uciși, scrie The Guardian.

La jumătatea lunii martie, soldații ruși au preluat un centru de detenţie pentru minori din Herson și l-au transformat într-un centru de tortură pentru bărbaţii care refuzau să colaboreze sau care erau acuzaţi de activitate partizană. Doar că printre victimele rușilor s-au numărat și femei, potrivit martorilor, transmite sursa.

Trei oameni care locuiesc în apropierea centrului şi doi comercianţi locali au spus că au început să audă ţipete la aproximativ şase săptămâni după ce militarii ruşi au preluat clădirea. Martorii au declarat că au început să vadă oameni duşi înăuntru cu pungi pe cap, dar și cadavre scoase afară.

Mikola Ivanovici, al cărui balcon are vedere la curtea din spate a centrului de detenţie, a spus că a văzut două cadavre aruncate în garajele din spatele centrului. Corespondenţii The Guardian au mers alături de alţi jurnalişti şi procurori în centrul de detenţie, însă cadavrele fuseseră îndepărtate deja.

„Ieşeau bătuţi (…) complet dezorientaţi. Veneau aici, cereau indicaţii şi le dădeam bani pentru autobuz”, a mărturisit Ira, care deţine un chioşc lângă centrul de detenţie.

Martorii au mai spus că nu au văzut niciodată feţele bărbaţilor care se ocupau de centru, deoarece purtau cagoule şi erau îmbrăcaţi din cap până în picioare în negru.

Militarii ruşi au ajuns târziu la casa lui Vitali Serdiuk, la sfârşitul lunii august. Ei au percheziţionat locul şi au tras în aer când vecinii au protestat, apoi l-au dus pe Serdiuk la centrul de detenţie. Serdiuk a fost bătut atât de rău în cele patru zile în care a fost reţinut, încât în ultimele două luni i-a fost teamă să mai iasă din casă.

Soldații ruși i-au spus lui Serdiuk că a fost bătut pentru că fiul său este soldat în armata ucraineană. Fiul, care nu se afla în Herson în timpul ocupaţiei ruse, a fost rănit recent pe câmpul de luptă.

Jenia Dremo, specialist IT, a fost lovit în frunte la un punct de control pentru că nu avea ţigări să le ofere soldaţilor. Ruşii l-au dus apoi la centrul de detenţie.

„M-au bătut doar puţin – am avut noroc, dar colegii mei de celulă au fost bătuţi crunt”, a dezvăluit Dremo. El a spus că i-a văzut doar pe oamenii din celula lui, dar erau opt deţinuţi în celula în care era închis şi erau mutaţi în mod regulat. El a menţionat că a auzit că sunt 23 de celule în total, sugerând că aproximativ 180 de persoane ar fi putut fi ţinute acolo la un moment dat.

„Au fost şi femei acolo. Au fost cel puţin două celule cu femei. Aveam o prietenă, Anna, care era acolo. Nu a fost violată, dar au ras-o în cap”, a relatat bărbatul.

#tortură #Ucraina #război

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button