Război în Ucraina

Care sunt opțiunile pentru Rusia – cum ar putea continua războiul?

După „regruparea la scară largă a Forțelor Armate ale Federației Ruse din direcția Harkov”, comandanții ruși discută despre continuarea implementării „operației militare speciale” din Ucraina. Politologul rus Marat Bașirov, a scris în 12 septembrie, pe canalul său de Telegram, că autoritățile politico-militare din Federația Rusă se pregătesc să schimbe, în curând, formatul operațiunii desfășurate pe teritoriul ucrainean, notează sursa.

„Se pregătește schimbarea statutului operației militare speciale”, a scris Bașirov, fără să ofere alte detalii.

Ulterior, reacționând la comentariile apărute în presa rusă, acesta a explicat că oficialii înșiși ar trebui să facă un anunț pe această temă, scrie „Defense Romania”.

La rândul său, în 11 septembrie, șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a spus că strategia de desfășurare a operației militare speciale din Ucraina ar trebui schimbată. Imediat după aceea, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un puternic atac cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

În 13 septembrie, liderul Partidului Comunist din Federația Rusă, Ghenadii Ziuganov, la o reuniune a forțelor politice din Duma de Stat, a refuzat să numească operațiune „militară specială” ceea ce se întâmplă în Ucraina și a cerut mobilizarea generală.

„Prin ce diferă o operațiune militară specială de război? Operațiunea militară specială poate fi oprită în orice moment. În schimb, nu poți opri războiul. Acesta se termină fie cu o victorie, fie cu o înfrângere. Vreau să ne gândim că ducem un război, pe care nu avem voie să-l pierdem. Nu intrați în panică acum! Avem nevoie de o mobilizare completă a țării și de legi complet diferite”, a menționat Ziuganov.

Trei scenarii posibile

După ultimele evoluții înregistrate pe frontul din Ucraina, liderii politico-militari ruși și „armata roșie” au suferit un deficit major de imagine. Astfel, Vladimir Putin este nevoit să reacționeze, pentru a prelua din nou inițiativa strategică pe teritoriul ucrainean.

Ținând cont de potențialul și posibilitățile armatei ruse, sunt posibile mai multe dezvoltări ale situației.

I. Mobilizarea generală și declararea oficială a războiului

Mobilizarea generală și declararea oficială a războiului împotriva Ucrainei ar fi una dintre ele.

Acest lucru ar permite creșterea exponențială a trupelor dislocate pe teritoriul ucrainean și reluarea în forță a acțiunilor ofensive, pe mai multe direcții.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că, deocamdată, nu se pune problema mobilizării generale.

II. Folosirea armelor nucleare tactice

O altă posibilitate ar consta în utilizarea armelor nucleare tactice, pentru efectuarea unor lovituri zdrobitoare asupra țintelor prioritare ale Ucrainei.

Probabil că, reprezentanții ruși consideră că este prea devreme și nu iau în calcul aplicarea, deocamdată, a unor măsuri atât de radicale pentru rezolvarea conflictului.

III. Operațiuni de eliminare fizică a conducerii statului ucrainean și a Forțelor Armate ale Ucrainei

În aceste condiții, se poate aprecia că cea mai plauzibilă măsură aflată la dispoziția autorităților ruse va rămâne executarea unor lovituri cu arme de mare precizie asupra centrelor de luare a deciziilor din Ucraina și a infrastructurii critice (inclusiv feroviare).

Aceste măsuri pot să vizeze și eliminarea fizică a conducerii statului și Forțelor Armate.

Deși se pare că reprezentanții ruși au intenționat să evite astfel de măsuri nepopulare încă de la începutul invaziei militare în Ucraina, evoluția evenimentelor din ultima perioadă nu le mai lasă prea mult spațiu de manevră.

Probabil că, în zilele următoare, de la Moscova vor fi făcute anunțuri care vor schimba soarta confruntărilor.

#Rusia #Ucraina #război #scenarii_posibile #întorsătură

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button