Internaţional

Castelul Peleș: Factură uriașă la gaze

Legislația nu prevede măsuri compensatorii și pentru muzee

Castelul Peleş a primit o factură la gaze de peste 86.000 de lei pentru luna decembrie, mai mult cu aproape 80% faţă de preţul perceput până acum de furnizor.

Muzeul Peleș a primit o factură la gaze de 17.500 euro, deși consumul de energie a fost mai mic decât cel de anul trecut. Reprezentanții muzeului spun că veniturile pot acoperi la limită utilitățile și că operele de artă sunt în pericol dacă sunt ținute la temperaturi prea mici.

Valentin Răileanu, şeful Departamentului Tehnic al Muzeului Naţional Peleş, a declarat la Digi24 că nu se pot închide caloriferele, deoarece instalația ar avea probleme de funcționare și nu ar mai putea fi îndeplinite condițiile de conservare a operelor de patrimoniu care se află în castelele Peleș și Pelișor.

Singura variantă de a face economie e o eșalonare pe ore, un program de încălzire a acestor două imobile.

Potrivit lui Răileanu, pentru muzee și biblioteci, legislația nu a prevăzut o schemă de compensare pentru energia electrică și gaze. De aceea, rețeaua națională a muzeelor a transmis premierului o petiție în care a cerut completarea legislației cu măsuri compensatorii și pentru instituțiile de cultură, notează sursa.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button