Societate

Cât costă un hotdog sau vinul fiert la târgurile de Crăciun din Europa

De la Budapesta la Edinburgh, piețele de Crăciun din Europa au ajuns extraordinar de costisitoare pentru vizitatori.

Dacă în unele părți ale Europei, se știa din anii anteriori că prețurile sunt mari la târgurile de Crăciun, în altele, scumpirile din acest an au fost un șoc, transmite sursa.

Un sondaj din 2023 a situat târgul de Crăciun din Budapesta ca fiind cel mai bun din Europa. Totul până la prețul meniului cu hot-dog-uri de 21 de euro sau al unui castron cu gulaș de 12 euro, scrie Euronews. 

Pentru localnicii care câștigă salarii medii sub 830 de euro pe lună, o vizită la târgul de Crăciun e mult prea costisitoare. 

„Acest târg nu este conceput pentru portofelele maghiarilor”, a spus o femeie.  Dar Ungaria nu este singura țară care se confruntă cu acest șoc al prețurilor. 

Cu străzi pietruite luminate și pline de decoruri ca din povești, capitala Scoției promite o evadare magică în prag de sărbători. Totul până la prețuri. Anul acesta, piața de Crăciun din Edinburgh a fost etichetată „iadul pe pământ” din cauza „prețuri scandaloase”. 

Hamburgerii costă 14 euro, biletele pentru datul în roată mare ajung la 11,60 euro, iar vinul fiert scoate dn buzunare 8 euro. În Anglia, lucrurile nu stau cu mult mai bine. 

Dacă până acum târgul din orașul York venea cu oferte mult sub cele din Londra, anul acesta vizitatorii sunt dezamăgiți. O porție de burger cu chipsuri a ajuns să coste și 12 lire sterline (14 euro), în timp ce vinul fiert este 5 lire sterline (5,80 euro). 

Târgul de Crăciun din York este aproape la egalitate cu faimosul Winter Wonderland din Londra, unde vinul fiert costa 5,70 lire sterline (6,60 euro), burgerii în jur de la 14 lire sterline (16,20 euro), iar un hotdog 8,50 lire sterline (aproape 10 euro). La ora de vârf, o tură de plimbare în roata gigantică costă 11 lire sterline (12,80 euro). 

„Trebuie să iei un credit pentru a cumpăra oricare dintre aceste produse”, a scris o persoană pe X. „Mă voi duce la cel mai apropiat Greggs” – un lanț britanic de panificații cu preț redus, a comentat altul. Piețele de Crăciun din Germania au crescut și ele prețurile În Germania, unde au apărut primele târguri de Crăciun, tradiția festivităților este aproape sacră. 

Creșterile de preț au fost puse pe seama taxelor exorbitante percepute de organizatori. Dar, după cum remarcă un vizitator, cel puțin intrarea este liberă la piețele de Crăciun din Europa, spre deosebire de piața de Crăciun din Seattle din SUA, unde intrarea este 20 de dolari.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button