Analize și opinii

Cât de relevantă este recenta afirmație a Maiei Sandu referitor la conflictul transnistrean?

Conflictul transnistrean, deși face parte din istoria contemporană a Republicii Moldova și deși a fost destul de bine documentat, lasă spații de interpretare chiar și în prezent. Recent, Președinta Republicii Moldova a venit cu o afirmație destul de radicală, prin care ar susține direct și deschis că acest conflict transnistrean ar fi fost lansat de către Federația Rusă. În acest articol ne amintim despre cum s-au desfășurat evenimentele de atunci și cât de relevantă este poziția și afirmația Maiei Sandu în acest sens. 

Conflictul transnistrean – premisele principale

Conflictul transnistrean poate fi confundat cu un război civil – primele ciocniri de la Dubăsari au fost generate de anumite grupări formate din minorități etnice, care manifestau o poziție de dezacord total cu deciziile Chișinăului. Aceste acțiuni au reprezentat rezultatul perioadei dificile prin care trecea politica sovietică din acea perioadă – „perestroika” a evidențiat anumite tendințe „naționaliste”, ceea ce a determinat izbucnirea mai multor conflicte și neînțelegeri. 

Ulterior, conflictul transnistrean a evoluat, s-a ajuns la separarea definitivă a regiunii, până și la închiderea a câteva școli cu predare și scriere în română. Din punct de vedere politic, efectiv, un asemenea scenariu ar fi unul rentabil pentru Uniunea Sovietică – aceasta întreprinde anumite acțiuni în mai multe țări în năprasnică încercare de a opri destrămarea uniunii, chiar și cu prețul de lipsire de independență a statelor care își doreau acest lucru. Totodată, nu există fapte sau dovezi care ar demonstra că anume actuala Federația Rusă a lansat acel conflict, iar despre participarea militarilor ruși în cadrul conflictului transnistrean discutăm în continuare. 

A trimis Federația Rusă militari pentru a începe conflictul? 

Deși deseori se abordează acest subiect, este necesar să menționăm că militarii ruși erau prezenți pe teritoriul separatist chiar și până la începerea conflictului. Renumita armata Nr. 14 a fost dislocată în Transnistria încă din timpurile URSS-ului unificat. Astfel, cu siguranță, militarii nu au fost introduși în acest context – ei deja erau prezenți acolo. Plus la aceasta, la prăbușirea URSS, ofițerii acestei armate, așa cum susțineau unii reprezentanți ai serviciilor speciale moldovenești, chiar au negociat tranziția sub jurisdicția Moldovei. Dar Chișinăul a abandonat această idee, iar apoi în aprilie 1992, după decretul președintelui rus Boris Elțin, Armata a 14-a a intrat în jurisdicția Federației Ruse.

Federația Rusă, până la urmă, a introdus trupe militare (la cererea Președintelui Republicii Moldova, Mircea Snegur, care a semnat la Moscova în iulie 1992 un acord corespunzător privind soluționarea pașnică a conflictului transnistrean). Forțele ruse de menținere a păcii au împărțit armata moldovenească și formațiunile armate transnistrene. Totodată, istoric se consideră că separarea definitivă a Transnistriei a avut loc datorită implicării militarilor ruși. 

Cel mai curând, la acest lucru s-a referit Președinta Sandu în afirmația sa. În același timp, să nu uităm, subiectul transnistrean rămâne a fi unul cu adevărat sensibil pentru societatea moldovenească, de aceea, asemenea afirmații sunt destul de riscante. Evident, o asemenea politică are un mare avantaj – demonstrează intențiile serioase ale Republicii Moldova de a rezolva problema dependenței rusești (problemă tot mai acută în prezent). 

Totodată, Maia Sandu dă de înțeles clar că parcursul de aderare la Uniunea Europeană și NATO este unicul parcurs pentru care lucrează conducerea actuală. În același timp, să nu uităm, Federația Rusă continuă să aibă instrumente de influență asupra Republicii Moldova – elementar, chiar și acea armată Nr.14 încă nu a părăsit teritoriul țării, nemaivorbind de pârghiile economice și energetice pe care le folosește cu mult entuziasm Federația Rusă în ultima perioadă. Anume din aceste motive, fiecare afirmație care vizează conflictul transnistrean ar trebui făcută cu maximă prudență. 

Traian Albu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button