Pentru a primi compensații de la stat pentru facturile de energie electrică, energie termică și gaz natural, și în acest an, moldovenii vor trebui să se înregistreze pe platforma online – compensatii.gov.md. Spre deosebire de anul trecut, însă, cei care nu se vor înregistra pe platformă, până pe data de 27 noiembrie, curent, nu vor beneficia de compensații. Ca și acum un an, valoarea compensațiilor oferite de stat va fi diferită – în funcție de veniturile și averea consumatorului. Precizările au fost făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, transmite sursa.
Ministrul Alexei Buzu susține că o anumită categorie de cetățeni nu vor primi compensații, în acest sezon rece, din partea statului. Vor fi lipsiți de ajutor toți cei care nu se vor înregistra pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md până pe data de 27 noiembrie. La fel, nu vor beneficia de compensații gospodăriile cărora le va fi atribuită categoria de vulnerabilitate „scăzută” sau „fără scăzută”. Vor rămâne fără bani din partea statului și consumatorii care au obținut, pe parcursul anului trecut, un milion de lei din dividente sau cei care au în proprietate cel puțin patru imobile.
„Sistemul determină câte persoane locuiesc într-o gospodărie, dacă au sau nu venituri. De exemplu: o persoane are un salariu de 20 mii lei. Dacă el locuiește singur într-un apartament, categoria care îi va i atribuită va fi mai mică sau medie. Dacă în același apartament un locuitor are un salariu la fel de 20 mii lei, dar el mai mare 2 copii și/sau un pensionar la întreținere, atunci gradul de vulnerabilitate este mare. Or, dacă de exemplu ponderea veniturilor care trebuie să meargă pentru achitarea facturilor este până la 10%, atunci gradul de vulnerabilitate va fi cel mai probabil unui mic și invers”, a declarat Alexei Buzu.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale anunță că, în acest an, distribuția gradului de vulnerabilitate va fi „mai echilibrată”, comparativ cu sezonul rece din anul precedent. Astfel, dacă în sezonul rece 2022-2023 în cazul a circa 80 la sută din consumatorii care s-au înscris pe platforma „Ajutor la contor” a fost atribuită categoria de vulnerabilitate „foarte ridicată”, Alexei Buzu anunță că, în această iarnă, în această categorie (în prezent „extrem de ridicată”, conform ultimelor ajustări legislative) ar putea intra doar circa 18% din totalul consumatorilor. Autoritățile estimează că alte 15% ar putea fi incluse în categoria „foarte ridicată”, iar 30 la sută – „medie”
„Încercăm să modelăm scenarii prin care să ajutăm familiile care chiar au nevoie” -a precizat Alexei Buzu.
Până în prezent, potrivit oficialului, circa 250 de mii de gospodării s-au înscris pe platforma „Ajutor la contor”. Deocamdată nu este clar care va fi mărimea compensațiilor de care cetățenii vor beneficia, în funcție de categoria de vulnerabilitate care le va fi atribuită, în această iarnă. Ministrul Alexei Buzu a precizat, în schimb, că fondurile alocate în acest an vor fi „mult mai mici”, comparativ cu cele alocate în 2022.