Politică

„UE este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația”. Maia Sandu s-a întâlnit cu ambasadorul UE

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut pe 9 noiembrie o întrevedere cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Jānis Mažeiks. Șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru decizia Comisiei Europene de a recomanda statelor membre UE începerea negocierilor de aderare și a apreciat suportul pe care îl acordă UE țării noastre, îndeosebi în ultima perioadă, menționează administrația prezidențială, transmite sursa.

Potrivit președinției, interlocutorii au discutat despre reformele în derulare, care vor accelera procesul nostru de aderare, dar și despre acțiunile care trebuie întreprinse până la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.

„Președinta a transmis Ambasadorului Mažeiks că mizăm în continuare pe sprijinul și deschiderea țărilor UE în parcursul nostru democratic, reiterând că aderarea la Uniunea Europeană este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația, și de a ridica standardele de viață pentru toți cetățenii”, se arată în comunicat.

În data de 23 iunie 2022, Moldova a primit statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. În același timp, CE a înaintat nouă cereri – „9 pași”, a căror implementare este necesară pentru a începe negocierile de aderare. Aceste cereri se referă la politică, economie, anticorupție, justiție și drepturile omului.

Pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a prezentat un raport privind implementarea de către Chișinău a celor „nouă pași” și despre conformitatea Republicii Moldova cu standardele legislației europene. Documentul arată că țara noastră a îndeplinit doar 6 dintre recomandări.

Decizia privind deschiderea negocierilor o va lua Consiliul European, la reuniunea șefilor de stat și de guvern, care va avea loc în luna decembrie.

#UE #Sandu #Jānis_Mažeiks

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button