Analize și opiniiEconomie

Câţi bani rămân în fondul de rezervă după alocările pentru fermieri

Guvernul Recean a decis, în şedinţa din 21 august, să aloce din fondul de rezervă suma de 200 de milioane de lei Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în vederea acordării ajutorului pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022.

Banii urmează să fie distribuiți prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor, iar estimările oficiale arată că vor permite susţinerea financiară a circa 3.000 de fermieri şi vor facilita prelucrarea a circa 280.000 ha de terenuri însămânțate cu culturi de prima grupă (grâu, orz, ovăz), transmite Mold-street.com.

Câţi bani rămân în fondul de rezervă al Guvernului

Alocarea acestor bani din fondul de rezervă al Guvernului a fost făcută pentru că la moment Executivul nu a identificat o altă sursă de finanţare.

În urma alocării acestor bani, fondul de rezervă al Guvernului practic va rămâne fără resurse.

Or, în primele şapte luni ale acestui an, din fondul de rezervă al Guvernului au fost repartizați, conform hotărârilor şi dispozițiilor, circa 277,42 milioane de lei, ceea ce este mai mult de jumătate din suma de jumătate de miliard prevăzută în bugetul de stat pentru 2023. Astfel că în fond vor rămâne mai puţin de 23 de milioane de lei.

Este adevărat că din sumele alocate deocamdată au fost finanţați, adică cheltuiți, doar 86,74 milioane de lei, ceea ce reprezintă o treime.

Păcură, Poliţie, Vamă şi Summit 

Mai mult de jumătate din suma repartizată – circa 143,85 milioane de lei – a fost destinată pentru completarea rezervelor de stat cu cantitatea de păcură, eliberată cu titlu de deblocare către SA Termoelectrica.

Alte 70 de milioane de lei au fost repartizate Ministerului Afacerilor Interne, la categoria „alte”, fără a fi specificată destinaţia.

Peste 23 de milioane de lei au fost repartizați Serviciului Vamal pentru modernizarea infrastructurii postului vamal Sculeni, raionul Ungheni, iar 15,5 milioane de lei – Agenției Proprietății Publice pentru plata auditului datoriilor Moldovagaz faţă de Gazprom.

Mai mult de 10 milioane de lei au ajuns la diverse autorităţi şi întreprinderi, pentru pregătirile de găzduire a celui de-al doilea Summit al Comunităţii Politice Europene din 1 iunie 2023. De exemplu, întreprinderii de stat Moldelectrica i-au fost alocați 5,8 milioane de lei pentru pentru procurarea echipamentelor electrice şi a serviciilor necesare asigurării bunei funcţionări a reţelelor electrice în perioada Summitului.

Potrivit Legii bugetului de stat pentru 2023, în fondul de rezervă al Guvernului a fost prevăzută suma de 500 de milioane de lei.

Dar Guvernul mai dispune şi de fondul de intervenție, în care a fost prevăzută suma de 540 de milioane de lei, din care în primele şapte luni ale anului au fost repartizați circa 305,48 milioane de lei, adică mai mult de jumătate, dar cheltuite sunt aproape 140 de milioane de lei sau 26% din total.

Cea mai mare sumă repartizată – de 230 de milioane de lei – a fost pentru compensarea prețului la gazele naturale furnizate consumatorilor non-casnici, din care s-au cheltuit peste 101 milioane de lei.

Pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina au fost repartizați peste 46 de milioane de lei, dar finanţați – aproape 39 de milioane de lei.

#fermieri #bani #fonduri

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button