EconomieSocietate

Prețurile alimentelor au atins, în 2021, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Prețurile alimentelor la nivel mondial au crescut în medie, în 2021, cu 28% față de anul anterior, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Indicele prețurilor au scăzut în decembrie, după patru creșteri lunare consecutive, dar au urcat cu 28% în 2021, atingând cel mai ridicat nivel mediu din 2011 încoace, a anunțat agenția ONU pentru alimentație.

Pentru întregul an 2021, indicele de referință a înregistrat o medie de 125,7 puncte, în creștere cu 28,1% față de 2020 și cel mai ridicat nivel de la 131,9, în 2011, transmite sursa.

Indicele lunar a atins maximele din ultimii zece ani, reflectând scăderea recoltelor și cererea puternică din ultimul an.

Cu excepția produselor lactate, prețurile tuturor categoriilor din indicele prețurilor la alimente au scăzut în decembrie, uleiurile vegetale și zahărul scăzând semnificativ, a precizat agenția.

Cu toate acestea, toate categoriile au înregistrat creșteri puternice față de 2021, a adăugat aceasta.

Prețurile mai mari la alimente au contribuit, de asemenea, la o creștere a inflației, pe măsură ce activitatea economică se redresează în urma crizei coronariene.

FAO a avertizat că majorarea costurilor alimentelor în țările dependente de importuri pune în pericol populațiile mai sărace.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button