Economie

Cauzele din spatele inițiativei de anulare a regimului Duty-Free în Moldova

Deputatul PAS, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, a anunțat o nouă inițiativă legislativă prin care propune anularea regimului duty-free în Republica Moldova cu scopul de a avansa principiul echității fiscale.

„În primele 6 luni a anului 2022 regimul duty-free a beneficiat de scutiri fiscale (taxe vamale, accize, TVA) în sumă de peste un miliard de lei. Adică, cel puțin două miliarde anual. În anii pre-pandemici această cifră creștea și sub 4 miliarde anual. Nici un alt regim nu beneficiază de asemenea facilități. Aceste privilegii fiscale nu sunt deloc echitabile”, a declarat deputatul într-o conferință de presă, transmite Mold-Street.com.

Alesul poporului a accentuat că statul trebuie să asigure o echitate fiscală, cu condiții egale tuturor.

„Premisa care stă la baza regimului duty-free este că simplul act de trecere a unei frontiere internaționale ar trebui să scutească călătorii de unele taxe la care sunt supuse persoanele care nu trec o frontieră internațională. Considerăm că această premisă este una greșită și rezultă într-un tratament inechitabil, în care o categorie de persoane (cei care călătoresc) este efectiv scutită de taxe.

Cu toate acestea, nici măcar prețurile nu sunt vizibil mai joase”, a mai spus Alaiba.

„Considerăm că toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili”, a menționat parlamentarul.

„În condițiile în care marea majoritate a zborurilor din Chișinău sunt spre UE, propunem eliminarea acestui regim”, a specificat președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Dumitru Alaiba a mai declarat că regimul duty-free a fost o sursă majoră de contrabandă cu țigări și alcool, iar guvernările precedente, în special în perioada 2016-2019 s-au ocupat cu extinderea permanentă a acestui regim.

Astfel putem deduce că pe lângă scutirile fiscale de care beneficiază magazinele duty free un alt motiv este faptul că ele au devenit o sursă importantă de trafic de țigări în România.

Un studiu recent realizat de compania Novel a scos la iveală faptul că magazinele duty-free din Republica Moldova au devenit una dintre principalele surse de țigarete pentru piața neagră din România.

Astfel o treime din țigările din duty free ajunse pe piața românească sunt din magazinele duty free din Republica Moldova, poziția de lider revenind țigărilor produse de fabricile locale.

De notat că în Republica Moldova există două mari rețele de magazine duty free: una este controlată de DFM SRL, care a fost recent preluată de Arie Geler, banker rus cu cetățenie israeliană, iar a doua este a firmei Le Bridge Corporation Limited, deținută de omul de afaceri francez Arif Franck Charles.

#PAS #Duty-Free #Moldova #anularea_regimului

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button