Analize și opinii

Ce ar putea împiedica Republica Moldova în procesul de aderare la UE?

În această luni, Comisarii Europeni au lansat dezbaterile privind acordarea statutului de membru UE pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Deja vineri, pe 17 iunie, aceștia ar trebui să publice decizia sa privind acordul sau refuzul de oferire a statutului UE pentru țările din acest trio. Deși Republica Moldova, în ultima perioadă, și-a accentuat parcursul european, în acest articol vorbim despre aspectele, care ar putea reprezenta un obstacol pentru integrarea cu succes a țării noastre.

Republica Moldova în prezent – mult mai “europeană” decât multe țări membre ale UE

Datorită unui accentuat parcurs european din ultima perioadă, la unele aspecte, Republica Moldova a ajuns la standardele unei țări europene. Pe partea politică, în sfârșit, țara a reușit să dea jos de la putere guvernarea pro-rusă, iar momentan, țara este condusă de 2 femei – Maia Sandu și Natalia Gavriliță, ceea ce reprezintă un nivel înalt de democrație și liberalism a țării.

Plus la aceasta, recent, Republica Moldova a urcat tocmai 43 de poziții în Indexul libertății presei. Conducerea actuală a gestionat destul de bine fenomenul propagandei rusești prin intermediul surselor media, chiar dacă opoziția a încercat să frâneze acest proces prin orice modalități posibile și imposibile. Implicarea Moldovei în soluționarea crizei refugiaților, la fel, reprezintă un mare avantaj pentru parcursul european al țării noastre.

În același timp, pe lângă aceste circumstanțe oportune, mai există câteva probleme serioase, care ar putea determina comisarii europeni să ia o decizie de refuz în adresa Republicii Moldova. Una dintre aceste probleme stringente este, cu siguranță, problema transnistreană.

Transnistria poate deveni o piedică colosală pentru parcursul european al Moldovei în cel mai decisiv moment

Deși războiul tragic din Ucraina, dintr-o parte, a accelerat într-un mod natural parcursul european al Republicii Moldova, pe de altă parte, războiul a accentuat încă o dată problema acută a țării noastre – regiunea separatistă Transnistreană. Agresiunea Federației Ruse a transformat Transnistria dintr-un butoi cu pulbere într-o bombă cu mecanism de detectare instantanee.

În ultima perioadă, în Transnistria, au avut loc mai multe provocări cu un scop clar – de a destabiliza situația în regiune și de a arăta comisarilor europeni cât de instabilă este situația în această regiune separatistă. Kremlinul a aplicat și va aplica în continuare toate măsurile necesare, pentru a opri parcursul european a țărilor din acest trio. Orientarea spre lumea civilizată ar reduce și mai mult dependența de lumea rusească – miză, pe care Rusia nu și-o poate asumă nici măcar în ruptul capului.

Momentan Republica Moldova se află într-o situație destul de dificilă, această situație fiind influențată de situația din Ucraina și de refuzul conducerii de a merge la tratative energetice și economice cu agresorul rusesc. Chiar dacă au fost comise anumite greșeli în această perioadă dificilă, conducerea actuală, cu siguranță, reprezintă cea mai bună opțiune posibilă pentru  Republica Moldova.

În același timp, Transnistria rămâne aceeași problemă nerezolvată a Republicii Moldova. Anume Transnistria ar trebui să servească exemplu relevant pentru întreaga societate mondială de ce nu se poate de mers la compromisuri în negocierile cu cei de la Kremlin. Republica Moldova a cedat 30 de ani în urmă, iar acum, acea cedare, ar putea reprezenta cea mai mare piedică pentru un parcurs prosper a acestei mici țări.

#Moldova #integrare #UE #Transnistria

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button