Politică

Ce arată softurile de recunoaștere facială despre oamenii de lângă Putin

Rețelele sociale sunt pline de afirmații, repetate de unele publicații, că președintele rus, Vladimir Putin, s-a înconjurat de actori la discursul său de Anul Nou, la fel ca la multe alte evenimentele publice. Dar care sunt dovezile? BBC a folosit un software de recunoaștere facială pentru a verifica unele dintre aceste afirmații.

Președintele rus a mai fost prezent la evenimente la care unii dintre participanți nu sunt ceea ce par. O investigație a BBC Russia din 2020 a arătat că unele evenimente prezentate ca discuții spontane cu oameni obișnuiți au fost de fapt regizate cu oficiali locali, transmite sursa.

Femeia blondă

Postările pe rețelele sociale și publicații ca Sun și Daily Mail au sugerat că o femeie blondă a jucat diferite personaje la mai multe evenimente alături Putin, inclusiv o excursie de pescuit în 2016 și o slujbă la biserică în 2017.

Alții, inclusiv un site de știri ucrainean, spun că femeia ar putea face parte din Serviciul Gărzilor Federale (FSO) al Rusiei, o forță de securitate care îi protejează pe principalii lideri.

BBC folosit un software de recunoaștere facială pentru a compara chipul femeii din imaginea de Anul Nou cu cel din 2016 și 2017, producând rezultate de potrivire de 29%, respectiv 28%.

„De obicei, un scor de similaritate de 75% sau mai mare ar trebui luat în considerare atunci când se caută o potrivire de identitate”, spune profesorul Hassan Ugail, director al Centrului de calcul vizual de la Universitatea din Bradford.

În continuare, BBC a comparat imaginile de la evenimentele desfășurate în 2016 și 2017, care au generat un scor de 99,1%, indicând că este vorba despre aceeași persoană.

Această femeie a fost identificată în presa rusă drept Larisa Serguhina. Ambele evenimente la care a apărut au avut loc în regiunea Novgorod, unde este membră a parlamentului regional pentru Partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe Putin.

Serguhina este, de asemenea, listată ca fondatoare a unei companii care vinde pește în Novgorod.

Femeia de la evenimentul de Anul Nou a fost identificată în presa rusă drept Anna Sergheevna Sidorenko, căpitan și medic militar. Compararea chipului ei de la eveniment cu o imagine preluată dintr-un interviu video postat online de ziarul rusesc Izvestia a dat o potrivire de 99,5%. Numele ei apare și pe lista de membri ai unui regiment militar rus publicat de serviciile de informații ucrainene.

Pescarii

Apoi, BBC a analizat afirmațiile despre un grup de bărbați în costum de pescuit, fotografiați cu Putin pe o barcă în 2016. Aceiași bărbați ar fi fost fotografiați și la o slujbă la biserică alături de Putin, în 2017.

Compararea fețelor de pe barcă cu cele din biserică cu ajutorul softului de recunoaștere facială na dat scoruri de similaritate de peste 99% pentru toți cei patru bărbați.

Toți au lucrat în regiunea Novgorod și cel puțin trei dintre ei par a fi pescari.

Aleksei Liașenko este liderul echipajului de pescuit fotografiat cu Putin, după cum reiese de pe conturile sale de pe rețelele sociale. Eevgheni Liașenko este fiul lui Aleksei și face parte din echipa de pescari a acestuia.

Echipajul face parte din conglomeratul agricol local numit Evrohimservis, al cărui director general adjunct este Larisa Serguhina.

Despre Serghei Alexandrov, presa rusă spune că e pescar. Profilul său de pe rețelele sociale îl arată pe o barcă, îmbrăcat în haine de pescar.

O altă postare, însoțită de o imagine, susține că doi dintre acești pescari s-au întâlnit cu Putin dându-se drept fermieri, în regiunea Stavropol. Dar recunoașterea facială indică o similitudine mai mică de 8% pentru ambii.

Vânzătoarea de înghețată

Au existat alte câteva exemple în care femei blonde au fost evidențiate ca potențiali actori la evenimente la care a participat Putin, inclusiv două imagini cu o femeie care îi servește înghețată la un spectacol aerian în 2017 și 2019.

Imaginile sunt din profil și au o rezoluție mai slabă, ceea ce face ca recunoașterea facială să fie neconcludentă.

Dar o femeie spunea, într-un interviu la televiziunea rusă din 2019, că este vânzătoarea de înghețată care l-a servit pe președinte în ambele ocazii.

Iar acest lucru nu ar fi foarte surprinzător, având în vedere că fotografiile sunt făcute la același show aerian, vizitat de Putin la doi ani distanță.

Oamenii au susținut că aceeași femeie s-a pozat ca membru al personalului Aeroflot, o companie aeriană rusă, dar softul de recunoaștere facială nu a putut analiza imaginile.

#softurile #recunoaștere_facială #Putin

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button