Război în Ucraina

Ce așteptări are Putin de la întâlnirea cu Erdogan: Discuție interesantă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se așteaptă ca la întâlnirea preconizată pentru joi cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, să primească o propunere concretă de mediere a conflictului în Ucraina, a transmis miercuri, 12 octombrie, Kremlinul, relatează AFP.

Întâlnirea dintre cei doi lideri va avea loc în Kazahstan. ”Turcii își vor oferi medierea. Dacă vor avea loc contacte (ruso-ucrainene), aceasta s-ar face pe teritoriul turc”, a declarat presei consilierul diplomatic al Kremlinului, Iuri Ușakov, transmite sursa.

”Erdogan va propune, probabil, ceva oficial”, a adăugat el, precizând că se așteaptă la o ”discuție interesantă și utilă”.

Ușakov a elogiat din nou poziția Turciei, care ”nu s-a alăturat din principiu sancțiunilor ilegitime occidentale” impuse Rusiei din cauza ofensivei sale în Ucraina. Aceasta ”va da un impuls suplimentar consolidării cooperării economice ruso-turce”, a apreciat el.

Membră NATO, Turcia, foarte dependentă de gazele și petrolul rusesc, a depus eforturi de la ofensiva rusă din 24 februarie să-și mențină relațiile deopotrivă cu Ucraina și Rusia.

Ankara a jucat un rol-cheie într-un schimb de prizonieri din septembrie între Rusia și Ucraina și în încheierea în iulie, sub egida ONU, a unui acord între cele două țări care să permită reluarea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră și Bosfor.
În două rânduri, ea a găzduit o reuniune între reprezentanți ruși și ucraineni pe teritoriul său în martie pentru negocieri, care în cele din urmă au eșuat, cele două tabere aruncându-și una alteia responsabilitatea pentru aceasta.

Erdogan s-a întâlnit cu Putin de trei ori în ultimele trei luni și discută telefonic regulat cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenski.

Președintele turc pozează în mediator privilegiat și își dorește de mult timp să-i așeze pe liderii rus și ucrainean la masa negocierilor.

Șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a cerut marți Rusiei și Ucrainei o încetare a focului ”cât mai curând posibil”.

Însă, președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a reiterat marți, într-un discurs susținut în fața unei reuniuni virtuale de urgență a liderilor țărilor din G7, că nu mai e nimic de negociat cu Vladimir Putin, care a revendicat anexarea a patru regiuni ucrainene în septembrie, pe lângă Crimeea în 2014.

De la începutul acestei săptămâni, Rusia a escaladat conflictul după ce a lovit cu zeci de rachete întreg teritoriul Ucrainei, distrugând infrastructuri energetice și atacând ținte civile, ca răzbunare pentru avarierea parțială a podului Kerci – care leagă peninsula Crimeea de teritoriul rus – în weekend în urma unei explozii pe care a atribuit-o serviciilor speciale ucrainene.

Reacționând la afirmațiile lui Zelenski, Iuri Ușakov a remarcat miercuri în fața presei: ”Aș vrea să-i spun că niciodată nu trebuie să spui niciodată”.

#Zelenski #Erdogan #Putin #întâlnirea #război_în_Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button