Război în Ucraina

Ce cred deputații moldovenii despre mobilizarea anunțată de Putin

Deputații din partea Blocului Socialiștilor și Comuniștilor (BCS) consideră că R. Moldova trebuie să respecte statutul de neutralitate, iar cetățenii să respecte Legislația țării noastre, în contextul în care Rusia a anunțat mobilizarea parțială a cetățenilor ruși, iar o parte dintre ei au fost deja trimiși pe front pentru a lupta în Ucraina.

De cealaltă parte, parlamentarii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) consideră că această situație presupune escaladarea conflictului din țara vecină, creând un risc pentru securitatea țării noastre, iar subiectul va fi discutat mâine în cadrul Consiliului Suprem de Securitate (CSS), transmite sursa cu referire la replicamedia.md.

În același timp, deputații au spus că cetățenii din R. Moldova care dețin și cetățenia rusă nu au decât să „se supună” sau să „renunțe la cetățenie”, or, cei care „nu au învățat 100 de cuvinte românești în 30 de ani de independență, să revină acasă (n.red. Rusia) și să se înroleze în armată” pentru a merge în Donbas.

„În sfârșit a venit momentul ca ei să asculte liderul lor și să revină acasă acei care nu țin la R. Moldova. Acei care în 30 de ani n-au reușit să învețe 100 de cuvinte românești. Să fie buni, să revină acasă, să se înroleze și să meargă la Donbas”, a spus deputatul PAS, Vasile Șoimaru.

Deputatul socialist Grigore Novac a invocat statutul de neutralitate al R. Moldova atunci când a fost întrebat referitor la mobilizarea parțială a cetățenilor ruși în Ucraina, decretată de Vladimir Putin.

„Noi, potrivit art. 11 din Constituția R. Moldova suntem un stat neutru. Este trist că astfel de situații se întâmplă în statul vecin, dar Constituția R. Moldova ne impune și ne indică asupra faptului că trebuie să fim neutri vis-a-vis de acest conflict. Sigur că unica cale care o agreez eu personal ar fi masa de discuții, unde să pună punctele pe „i” și să se termine toată această istorie neplăcută din statul vecin, pentru că ea, pur omenește, deranjează pe toți.”

Un alt coleg din PSRM crede că „noi nu avem nimic comun cu această mobilizare parțială”, deoarece „nu este posibil în plan fizic.”

„Cum să ne mobilizăm?” Cum poate Rusia să mobilizeze cetățenii R. Moldova care trăiesc aici?”, s-a întrebat Constantin Starîș.

Deputatul PAS, Radu Marian, a precizat că în așa fel Rusia simte că pierde războiul declanșat în Ucraina.

„Doamna președintă a convocat Consiliul Suprem de Securitate și o să vedem care vor fi concluziile și recomandările acestei întruniri. Noi rămânem pe poziții, condamnăm ferm această invazie nejustificată a Rusiei în Ucraina”, a punctat Marian.

Socialistul Adrian Lebedinschi a spus, la fel, ca și ceilalți colegi de-ai săi, că R. Moldova trebuie să-și păstreze neutralitatea, iar cetățenii să respecte Legislația R. Moldova.

„Fiecare stat își decide politica sa internă și externă. Noi, ca un stat neutru, trebuie să o păstrăm, să respectăm Legislația noastră și respectiv, toți decidenții din țară trebuie să respecte Legislația R. Moldova. Ceea ce se întâmplă în țara vecină este un regret mare pentru toți. Noi ar trebui să fim cei care să păstrăm calmul și să nu dăm temeiuri ca statele acestea să dezvolte conflictul mai mare. Probabil, în măsura în care noi putem, pe platformele internaționale să fim mesagerii de pace”, a opinat Adrian Lebedinschi.

„Înțelegem că lucrurile o iau razna de tot și acest mesaj de disperare din partea Kremlinului nu aduce un semn de liniște la nivel internațional”, a punctat deputata PAS, Doina Gherman.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a subliniat că astfel de acțiuni afectează situația regională, afectează și securitatea R. Moldova, și că această situație este un subiect de discuții la ședința Consiliului Suprem de Securitate.

„Nu putem fi imuni la astfel de acțiuni care nu duc decât la escaladarea aceste invazii a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, a mai spus Igor Grosu.

„Problema lor, ei trebuie să hotărască. Ori se supun acestei mobilizări, ori renunță la cetățenie și se mobilizează numai cetățenii țării respective. De la început, persoana respectivă trebuie să fie la evidență militară și pe urmă poate fi mobilizat, poate fi transferat în rezervă. Suntem în siguranță atâta timp cât noi o să respectăm Constituția țării noastre”, a spus fostul președinte al țării, comunistul Vladimir Voronin.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a spus că „declarațiile lui Putin au mobilizat și mai mult comunitatea țărilor democratice.”

„Au mobilizat-o în susținerea concretă a Ucrainei, a armatei ucrainene, pentru ca această expansiune să fie oprită. Numai înfrângerea militară a regimului Putin pe câmpul de luptă, poate să ne ofere garanții de securitate. În rest, nu suntem protejați, chiar dacă ne declarăm neutri”, a conchis deputatul PAS.

#mobilizare #război #deputați #PAS

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button