Societate

Ce limbă vorbim: româna sau moldoveneasca? Răspunsul lui Stoianoglo

Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general și candidatul la alegerile prezidențiale susținut de PSRM, este de părere că, din punct de vedere filologic, româna și așa-zisa „moldovenească” sunt o singură limbă.
Mai mult, în cadrul unui interviu pentru portalul Tribuna, Stoianoglo a menționat că denumirea limbii de stat ar trebui să fie decisă de majoritatea populației țării noastre, transmite sursa.

„Eu sunt de origine etnică găgăuz și nu ar fi tocmai corect să fac aici aprecieri categorice la acest subiect. Totuși, din punct de vedere filologic, nimeni nu poate nega că aceasta este o singură limbă. Toată lumea este de acord cu asta. Și ar fi stupid să negi asta. Însă, în ceea ce privește denumirea, aceasta nu este o întrebare filologică. Există destul de multe cazuri în care limbi identice din diferite țări sunt numite diferit. În acest caz, dreptul la opinia finală aparține întotdeauna majorității oamenilor, aparține poporului, felului în care se autoidentifică. Oamenii, și nu cadrele academice, au întotdeauna dreptate în acest caz. Dacă majoritatea populației țării noastre își consideră limba moldovenească și dacă dorește să consacre acest lucru în legislație, atunci așa să fie. La un moment dat însă, dacă majoritatea va considera că limba ar trebui să se numească română, ar însemna că această poziție va trebui să fie respectată, evitându-se insultele reciproce. Mi se pare că acest principiu ar trebui să funcționeze și în raport cu denumirea poporului – moldoveni sau români”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Totodată, fiind întrebat care este limba de stat în R. Moldova, ex-procurorul general a menționat că, în opinia sa, „întrebarea este una artificială, care este aruncată în societate încontinuu, în încercarea de a diviza sau distrage de la anumite probleme mai de actualitate”.

„Eu și părinții mei am studiat o limbă numită moldovenească. Copiii mei învață limba română la școală. Dacă le ceri părerea cu privire la această chestiune, care dintre ei va avea dreptate? Probabil atât părinții mei, cât și copiii mei”, a conchis Stoianoglo.

#Stoianoglo #Limba_vorbită #Moldova

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button