Societate

Comisia pentru Situații Excepționale: Noi decizii privind următoarea etapă a stării de urgență

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, despre noile decizii luate ca urmare a ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, care a avut loc astăzi, 27 februarie. 

„Suntem mândri de mobilizarea fără precedent pentru ajutorarea refugiaților ucraineni”, a declarat prim-ministra, spunând că autoritățile au depus toate eforturile pentru asistența umanitară acordată zilele acestea, scrie sursa.

Potrivit Guvernului, până la acest moment, în țara noastră au intrat peste 70 de mii de refugiați, dintre care 29 de mii au ieșit deja din țară spre alte destinații.

Prim-ministra a anunțat despre următoarea fază a crizei, și anume oferirea susținerii autorităților moldovene pe termen mediu și lung pentru refugiații ucraineni. Acest lucru ar însemna servicii sociale, medicale, învățământ sau susținere psihologică pentru refugiații care rămân în Moldova. În acest sens, Moldova va beneficia în următoarele zile de susținere internațională în acest sens.

De asemenea, a fost anunțată instituirea Centrului unic de gestionare a crizei, care urmează să gestioneze cele mai importante activități ale susținerii pe termen mediu și lung pentru refugiați. Alte decizii comunicate de prim-ministră:

  • Toate ajutoarele vor fi colectate prin intermediul a patru centre de colectare, adresele cărora vor fi publicate mâine, 28 februarie, din momentul în care acestea vor deveni funcționale;
  • Cei care doresc să ajute voluntar, o pot face alăturându-se grupului de voluntari și voluntare „Moldova pentru Pace”;
  • ANSA și ANSP urmează să asigure mecanisme care să confirme că toate bunurile care ajung în depozitele centrului sunt de calitate și inofensive;
  • Agenții economici și persoanele fizice pot face donații pentru a sprijini poporul ucrainean pe contul special deschis de Ministerul Finanțelor. Transferurile pot fi făcute în lei moldovenești, precum și în dolari americani sau euro;
  • De la 1 martie 2022 se interzice exportul din Republica Moldova a porumbului și derivatelor acestuia, cu excepția semințelor de porumb destinate însămânțării;
  • Se interzice, pe perioada stării de urgență, a comercializării și utilizării articolelor pirotehnice;
  • Pe perioada stării de urgență, persoanele posesoare de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, care intră pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranzitează din Ucraina nu sunt subiecții impunerii taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova.

#Comisia_Situații_Excepționale #stare_de_urgență #Natalia_Gavrilița

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button