Economie

Ce se întâmplă pe piaţa valutară: De ce leul moldovenesc s-a apreciat brusc

În ultimele zile pe piaţa valutară din Republica Moldova se atestă o apreciere rapidă şi îngrijorătoare a leului moldovenesc faţă de dolarul american şi alte valute.

Astfel doar de la începutul acestei săptămâni cursul oficial al leului moldovenesc a crescut cu circa 3,5% comparativ cu dolarul american: de la 18,17 lei pe 16 iulie, la 17,54 lei – pe 21 iulie, transmite sursa.

O apreciere periculoasă a leului moldovenesc

Un astfel de curs oficial de schimb mic al dolarului pe piaţa locală nu s-a înregistrat tocmai din 9 noiembrie 2021.

Datele publice relevă că în ultimele două săptămâni dolarul american s-a depreciat faţă de leului moldovenesc cu aproape 4,6%, iar această evoluţie a venit după o depreciere a monedei moldoveneşti ce s-a atestat pe parcursul lunii iunie.

La casele de schimb valutar fluctuaţiile au fost şi mai semnificative. Dacă pe 16 iulie se înregistra un curs mediu de 17,59 lei pentru un dolar la cumpărare şi de 17,89 lei la vânzare, apoi pe 20 iulie, cursul mediu de schimb pe piaţa locală a dolarului american a coborât chiar şi sub 17 lei la cumpărare, iar la vânzare se atesta un curs mediu de circa 17,50 lei pentru un dolar.

Leul moldovenesc s-a apreciat şi faţă de moneda unică europeană: de la 20,29 lei pe 16 iulie, la 19,65 lei – pe 21 iulie, adică cu 3,2%.

Până unde se poate aprecia leul

Specialiştii explică volatilitatea atât de semnificativă a cursului leului prin situaţia economică dificilă în care se află Republica Moldova, care a dus la o scădere semnificativă a veniturilor reale ale populaţiei.

În consecinţă mulţi locuitori în lipsă de venituri apelează la rezervele făcute în valută. 

“În primul rând putem observa o scădere importantă a consumului populaţiei. În al doilea rând, Vama încasează tot mai puţine venituri la bugetul de stat de pe urma schimburilor comerciale, iar aceasta se vede foarte bine în problemele cu care se confruntă actualul Guvern în efectuarea unor plăţi”, a declarat pentru Mold-Street.com, doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache.

Scăderea consumului are ca efect lipsa cererii pentru valută, pentru a plăti aceste importuri. În situația când oferta este mai mult sau mai puțin constantă, iar cererea s-a redus semnificativ, noi avem un dezechilibru.

Economistul avertizează asupra riscurilor unei aprecieri şi mai semnfificative a leului moldovenesc, iar nivelul minim recomandat de acesta sub care nu ar trebui să se ajungă este de 17,20 lei pentru un dolar.

“Dacă dolarul scade sub acest nivel, aceasta va lovi şi mai tare în veniturile bugetare, iar Guvernul se poate confrunta cu probleme majore în executarea angajamentelor bugetare. În aceste condiţii Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor ar trebui să aleagă o strategie de intervenţie, de a preveni o apreciere mai semnificativă a leului moldovenesc”, a spus pentru Mold-Street.com, doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache.

Unica soluție, este relansarea economiei

Menţionăm că prognoza Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, care este inclusă şi în legea bugetului de stat, este un curs mediu de 18,99 lei pentru un dolar în anul 2023.

Anterior guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, susţinea că de vină pentru aprecierea leului este recesiunea, care are ca efect, un permanent exces de valută, iar BNM chiar dacă face intervenții pentru a procura acest exces, nu poate să se opună tendinței.

„Noi putem doar să atenuăm volatilitățile care apar în piață, pentru că piața noastră este mică, nu are „adâncime suficientă”, deci apar volatilități. Dar să ne opunem tendinței noi nu putem, noi întotdeauna o lăsăm să se ajusteze în direcția în care îi dictează piața…. Unica soluție pentru a rezolva această problemă este relansarea economiei cât mai curând posibil: dacă se relansează economia, se relansează consumul, se relansează importurile și va crește cererea de valută și vom avea o revenire la normalitate cu cursul de schimb”, declara Octavian Armașu, în podcastul „Dă sens banilor”, lansat de BNM.

#LeulMoldovenesc #PiațăValutară

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button