Politică

Ceban aduce noi acuzații CEC: Se urmărește neadmiterea mea în cursa electorală

Ion Ceban susține că s-ar putea să nu fie admis în cursa electorală. Primarul nu exclude că s-ar putea întâmpla să fie exclus din cursa electorală, iar dacă totuși va participa la alegeri și va învinge, ar putea să nu îi fie validat mandatul, transmite sursa.

Totodată, după scandalul de la începutul săptămânii, când Primăria spunea că s-a elaborat un regulament care prevede că instituția ar trebui să coordoneze informațiile difuzate cu CEC, iar Ceban cerea demisia președintei Comisie Electorale Centrale, Anngela Caraman, acesta aduce noi acuzații autorității. Din spusele sale, Comisia a emis o dispoziție, prin care administrația Capitalei este obligată să elimine materialele informative pe care le distribuia.

Precizăm că miercuri CEC a constatat că materialul publicitar „1000+ proiecte importante pentru Chișinău” conține elemente de agitație electorală și a interzis distribuirea acestuia. Decizia este urmare a unei sesizări depuse de Partidul Liberal Democrat (PLDM).

„Așteptăm în scris motivele, dar și clarificări pe mai multe întrebări la care nu avem un răspuns cert din partea CEC.
Credem că CEC are drept scop limitarea cetățenilor la informații de interes public și calificăm ca și atac asupra autonomiei locale, fiind încălcate prevederile exprese ale unui șir de acte normative, naționale și internaționale. Deocamdată nu înțelege nimeni clar, cum trebuie să fie informați cetățenii despre activitățile realizate de Primărie, despre proiectele realizate sau în derulare”, afirmă Ceban.

Edilul mai susține că decizia va fi atacată în judecată. Totodată, potrivit lui Ion Ceban, instituțiile internaționale urmează să fie informate despre situațiile pe care potențialul candidat pentru funcția de primar le consideră abuzuri.

„Din ce am înțeles ieri din comportamentul membrilor delegați de PAS la CEC se urmărește neadmiterea mea în cursa electorală, scoaterea din cursă sau invalidarea mandatului. Ei toți au minimum 3 sondaje în care încrederea în umila mea persoană depășește 70% de încredere din partea cetățenilor”, mai afirmă Ceban.

Reacția CEC și PAS

În această săptămână, Ceban a înaintat mai multe acuzații la adresa Comisiei Electorale Centrale. Drept urmare, instituția a emis o reacție în care îi sugera să nu implice autoritatea în polemici pe subiecte politice.

„Comisia Electorală Centrală constată că, în ultimul timp, a devenit ținta unei campanii de denigrare, promovată cu insistență de anumiți actori politici. Acuzațiile aduse CEC sunt totalmente nefondate şi este absolut evident că respectivii actori politici promovează în spațiul public cu bună știință falsuri.

Comisia are toate motivele să creadă că scopul real urmărit este de a discredita instituția în ajunul unui exercițiu democratic important pentru țara noastră – alegerile locale generale din data de 5 noiembrie 2023. Nu este exclus că, în așa fel, se pregătește terenul pentru anumite scenarii politice în perioada campaniei electorale, dar şi în perioada post-electorală. Însă, dincolo de interesele politice ale anumitor forțe, CEC ține să transmită un mesaj clar: nu se va lăsa atrasă în jocuri şi scenarii politice! Misiunea CEC este să asigure buna organizare și desfășurare a alegerilor. CEC îndeamnă subiecții electorali să renunțe la acțiunile ce urmăresc atragerea instituției în diverse scenarii cu mize de partid înguste”, a transmis instituția.

Referitor la acuzațiile precum că șefa CEC este membră a Partidului Acțiune și Solidaritate și că ar acționa în interesele formațiunii,  purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Sergiu Bejenari, declara că „dacă oricare dintre membrii actuali ai CEC au fost anterior afiliați unui partid, ei și-au încheiat această afiliere odată cu depunerea candidaturilor pentru a deveni parte a Comisiei Electorale Centrale. Conform legislației și regulamentelor în vigoare, aceștia nu pot fi și nu sunt membri ai unui partid politic.

#CEC #Ceban #acuzații

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button