Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

CEDO constată responsabilitatea Rusiei pentru invazia în estul Ucrainei, din 2014

La 25 ianuarie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a anunțat, în cadrul unei audieri publice la Strasbourg, a luat hotărârea mult așteptată în cauza Ucraina și Țările de Jos împotriva Rusiei. Instanța a recunoscut oficial că Rusia, ocupând teritoriile estice ale regiunilor Donețk și Luhansk, a fost cea care a exercitat controlul asupra acestui teritoriu, precum și cea care a finanțat grupuri ilegale, a preluat puterea și a permis trupelor sale să treacă liber frontiera de stat a Ucrainei. Acest lucru a dovedit încă o dată statutul său de sponsor al terorismului.

De asemenea, instanța a constatat că zonele din estul Ucrainei și data la care a început ocupația Rusiei în această regiune. Începând cu 11 mai 2014, Federația Rusă a început să exercite controlul asupra acestui teritoriu. Curtea a dovedit prezența unui contingent de forțe armate rusești în estul Ucrainei începând din aprilie 2014 și că, de la sfârșitul lunii august 2014, Federația Rusă a efectuat o desfășurare pe scară largă de forțe militare rusești.

Aceste date au coincis, de asemenea, cu o hotărâre anterioară, dar deja pronunțată de Curtea Internațională de Justiție, în cazul MH-17. Țările de Jos, împreună cu experți independenți și cu autoritățile ucrainene de aplicare a legii, au dovedit că Buk-ul rusesc a fost implicat în atacul asupra Boeing-ului, care a ucis peste două sute de pasageri și membri ai echipajului.

Printre altele, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Rusia a avut o influență semnificativă în determinarea strategiei militare a falselor cvasi-entități teroriste, furnizându-le arme și alte echipamente militare pe o scară semnificativă de la începutul „formării” lor, precum și în lunile și anii care au urmat. Rusia le-a oferit sprijin politic și economic. Curtea a considerat că existau probe suficiente pentru a stabili existența unei practici administrative care încalcă mai multe dispoziții ale Convenției. Majoritatea plângerilor guvernului ucrainean împotriva Kremlinului au fost luate în considerare și au fost considerate întemeiate.

Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut ocupația rusească a Donbasului. Hotărârea a definit limitele temporale și teritoriale ale ocupației. Se poate spune că, după un caz similar privind ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia, instanțele internaționale au stabilit în mod clar datele la care Rusia a început să ocupe teritoriile ucrainene, precum și perioada în care Kremlinul a început atacurile de intervenție împotriva integrității teritoriale ucrainene. Această decizie va fi un argument important și pentru alte procese judiciare internaționale.

În timpul ocupației Crimeei (începând cu 27 februarie 2014) și a părților estice ale regiunilor Donețk și Luhansk, Rusia a comis un număr imens de crime împotriva civililor ucraineni, desfășurând „procese” ilegale ale activiștilor, deportări, torturi, lovituri asupra locuințelor și infrastructurii, finanțând „guvernul” ilegal din aceste teritorii, reprimând populațiile indigene și răpind cetățeni ucraineni. Acum, retorica Kremlinului „noi nu suntem acolo” și-a pierdut în sfârșit orice semnificație și a fost difuzată de mult timp prin intermediul rețelelor de agenți din Europa pentru a convinge guvernele de stat că Ucraina ar fi de vină pentru tot. Acum, minciunile rusești au fost în sfârșit demascate nu numai în Crimeea, ci și în Donbass.

Alte proceduri în instanțele internaționale pentru a trage la răspundere conducerea militară și politică a Rusiei sunt încă în curs de desfășurare. Termenul de desfășurare a procedurilor a fost redus în mod semnificativ din cauza amplorii crimelor de război comise de Rusia. Fiecare decizie a unui organism judiciar separat afectează Tribunalul Special pentru Rusia, care va fi înființat în curând, deoarece va avea puterea de a trage la răspundere pe toți cei care au ordonat acest lucru la Kremlin și pe toți cei care l-au pus în aplicare. Este, de asemenea, tribunalul care va permite ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru genocidul poporului ucrainean.

#CEDO #Rusia #război #crime

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button