Economie

Cel mai aglomerat tronson de cale ferată din R. Moldova urmează să fie reabilitat

Tronsonul de cale ferată Bender – Căușeni – Basarabeasca – Etulia – Giurgiulești, cel mai aglomerat tronson de cale ferată din țară care asigură tranzitul de mărfuri din România, Ucraina și Federația Rusă, urmează să fie reabilitat. Sursă.

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de ratificare a amendamentului la Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD pentru realizarea proiectului de achiziționare a locomotivelor și restructurarea infrastructurii feroviare.

Amendamentul prevede majorarea componentei pentru reabilitarea infrastructurii feroviare de la 27,5 milioane de euro până la 51 de milioane de euro. 

Tot astăzi, deputații au aprobat, în prima lectură, proiectul de ratificare a unui alt amendament la Acordul de împrumut cu BERD, care prevede dotarea “CFM” cu noi locomotive pentru transport marfă. 

„Locomotivele pentru transport marfă sunt mai puternice și oferă posibilitatea de a trage garnituri mai lungi și mai grele decât cele multifuncționale. De asemenea, termenul de exploatare a acestora este mai mare de două ori” , a menționat ministrul Andrei Spînu.

Acordul de împrumut dintre Moldova și BERD în vederea realizării proiectului de achiziție a locomotivelor și de restructurare a infrastructurii feroviare a fost semnat la 14 noiembrie 2014. 

Valoarea acestuia constituie 52,5 milioane de euro, inclusiv tranșa I (25 de milioane de euro pentru achiziția locomotivelor) și tranșa II (27,5 milioane de euro destinați reabilitării infrastructurii feroviare). Împrumutul a fost acordat pe un termen de 15 ani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button