Societate

Cel mai înalt vulcan din Eurasia a început să erupă în Kamchatka

Vulcanul Klyuchevskaya Sopka din Kamchatka a început să erupă, relatează RIA Novosti cu referire la Institutul de Vulcanologie și Seismologie al Filialei din Orientul Îndepărtat al Academiei Ruse de Științe, transmite sursa.

Erupția din craterul summit Klyuchevskoy a început după ce un cutremur cu magnitudinea 5,7 s-a produs în largul coastei de est a Kamchatka în noaptea de 20 noiembrie.

„Există lansări unice de bombe fierbinți cu o frecvență de până la 10 explozii pe oră. Datorită adâncimii semnificative a craterului Klyuchevskoy – aproximativ 200 de metri – doar unele dintre ele sunt vizibile deasupra marginii ”, a spus Alexei Ozerov, directorul Institutului de Vulcanologie. El a recunoscut că erupția se va intensifica.

Institutul a adăugat că vulcanul Shiveluch din Kamchatka a devenit și el extrem de activ: în ultima zi, a aruncat cenușă de două ori – la 5.000 și la 4.600 de metri. Noaptea, cupola vulcanului strălucește aproape pe toată suprafața, avalanșe fierbinți cu o temperatură de 1000 de grade se rostogolesc pe versanți, ceea ce se observă „înainte de o erupție paroxistică puternică”, a spus Alexei Ozerov.

Klyuchevskaya Sopka este un stratovulcan activ. Este considerat cel mai înalt vulcan activ din Eurasia. Cele mai apropiate așezări sunt situate la 45 de kilometri de acesta. Ultima erupție la vârf a vulcanului a început în octombrie 2020 și a durat până la 8 februarie 2021.

#Klyuchevskaya_Sopka #vulcan_activ #Kamchatka #erupţie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button