Internaţional

Cetățenii sârbi care dețin ilegal arme le pot preda voluntar în termen de o lună fără consecințe penale

Armele de foc deținute fără licență pot fi predate voluntar de cetățenii sârbi în termen de o lună, a decis luni, 8 mai, guvernul de la Belgrad, după cele două atacuri armate de săptămâna trecută în care au fost ucise, în total, 17 persoane, relatează sursa.

Cei care vor preda armele deținute ilegal până la data de 8 iunie nu vor trebui să dea explicații î

După această dată, însă, dețintătorii de arme fără licență vor fi vizați de „sancțiuni brutale”, au subliniat autoritățile sârbe. Măsura vine în contextul în care guvernul vrea să scadă cu 90% numărul posesorilor de arme din Serbia, țară cu 6,8 milioane de locuitori, în care circa 400.000 de persoane dețin aproximativ 760.000 de arme. 

De asemenea, autoritățile sârbe vor să sporească controalele și să crească pedepsele pentru cei care dețin arme ilegal. Totul, după ce Serbia a fost zguduită săptămâna trecută de două atacuri armate, comise la mai puțin de 48 de ore distanță unul de celălalt. Primul a avut loc pe 3 mai, când un băiat în vârstă de 13 ani a deschis focul într-o școală din Belgrad, ucigând opt colegi de clasă şi un agent de pază și rănind alți șase elevi și un profesor. 

Copilul a folosit un pistol care îi aparținea tatălui său. La o zi după acest atac, un tânăr de 21 de ani a ucis opt oameni şi a rănit 14 cu o armă automată, în apropierea orașului Mladenovac. Polițiștii au găsit la locuința lui mai multe arme și muniție.  

„Vom dezarma Serbia, iar pedepsele vor fi drastice”, a promis președintele Aleksandar Vucic în urma celor două atacuri, anunțând un set de măsuri. Ministrul sârb al educației a demisionat duminică, iar pentru luni, opoziția organizează un protest prin care cere mai multe demisii din guvern.

#Serbia #arme #predare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button