Economie

Cheltuieli AOAM: în 2021 s-au cheltuit 11,5 miliarde de lei

Pe parcursul anului trecut, în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) s-au acumulat venituri de peste 11,540 miliarde de lei.

Cifra este în creștere cu 83 de milioane de lei față de suma planificată. Din suma totală, 5,7 miliarde de lei este venitul propriu, fără transferuri de la bugetul de stat, transmite sursa citată.

Cheltuielile din fondurile AOAM au alcătuit 11,552 miliarde de lei.

Compania Națională de Asigurări în Medicină precizează că principalele surse de venit au fost contribuțiile procentuale din salariu și din alte recompense, în volum de peste 5,4 miliarde de lei, și transferurile din bugetul de stat, aproximativ 5,8 miliarde de lei. 

Primele de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă au depășit 137 de milioane, iar alte venituri au constituit circa 90 de milioane de lei.

Cea mai mare parte a cheltuielilor, 11,4 miliarde de lei, au alcătuit transferurile către prestatorii de servicii medicale și farmaceutice contractați. 

Suma virată în anul 2021 pentru serviciile medicale prestate este cu circa 3,2 miliarde de lei mai mare față de aceeași perioadă a anului 2020.

În 2022, fondurile asigurării obligatorii în sănătate vor însuma venituri și cheltuieli de circa 12,3 miliarde de lei.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button