Analize și opiniiPolitică

Chișinău – între 2 opțiuni proaste. Expert în energetică: „Gazprom împinge autoritățile să ia o decizie dificilă”

Expertul în energetică Victor Parlicov consideră că, prin reducerea livrărilor de gaze către R. Moldova, Gazprom ar încerca să pună Chișinăul în fața unei dileme, inclusiv să facă autoritățile moldovene responsabile de o criză umanitară în regiunea transnistreană. Într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a spus că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, care sunt livrate în octombrie de Gazprom, ar fi suficiente în sezonul rece pentru malul drept al Nistrului, transmite sursa.

„Gazprom împinge autoritățile de la Chișinău să ia o decizie dificilă: să ia tot gazul pentru malul drept și să lase Transnistria fără gaze”, a spus Parlicov, menționând că, din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil de realizat.

Expertul spune că unul dintre calculele Rusiei ar fi să creeze o narațiune, prin care să spună că „băieții răi de la Chișinău” au comis „un genocid” împotriva Transnistriei.

Victor Parlicov consideră că acest comportament al Gazprom-ului, care a încălcat prevederile contractuale față de Republica Moldova, ar fi parte a unei strategii adoptate la Kremlin pentru a pune în șah Chișinăul. „[Kremlinul] …ne-a făcut o furcă din care trebuie să alegem între două opțiuni proaste”, opinează expertul.

Pe de altă parte, potrivit lui Parlicov, Gazprom nu pare să fie decis să rezilieze contractul cu Republica Moldova, deoarece din punct de vedere juridic era în drept să facă acest lucru încă din luna mai, când urma să fie finalizat auditul pe datoriile istorice ale Moldovagaz. Gazprom nu vrea să-și asume responsabilitatea, inclusiv politică pentru declanșarea unei crize umanitare în stânga Nistrului. „Ceea ce vor ei, e să pună pe seama Chișinăului această responsabilitate”, a declarat Victor Parlicov.

Alte declarații, pe scurt

Despre acoperirea deficitului de gaze: „Nu e o problemă contractarea cantităților suplimentare de gaze, problema e în costul lor”.

Trebuie să ne pregătim de scenariul unei crize umanitare în stânga Nistrului…

Despre avertismentele Gazprom-ului privind oprirea livrărilor de gaze: „Este un bluf. Gazprom, dacă dorea acest lucru, putea opri gazul în luna mai sau chiar acum. Admit că, totuși, ar putea recurge la această măsură într-o lună de iarnă, când va fi mai frig. Malul drept este însă pregătit pentru acest scenariu. Ceea ce trebuie să facem acum, e să ne pregătim de scenariul unei crize umanitare în stânga Nistrului, ca să putem absorbi [criza]. Din moment ce se va termina „gazul gratuit” în Transnistria, autoritățile de acolo nu vor putea să-și onoreze prestațiile sociale, iar Chișinăul va fi pus în situația să le preia. Aceasta ar putea însemna, de facto, reintegrarea Republicii Moldova din punct de vedere social-economic. Nu cred că avem un plan de acțiuni pentru acest caz și nu știu dacă suntem gata pentru asta din toate punctele de vedere”.

Despre presiunile tarifare pe consumatori: „În cazul în care Moldova nu va mai lua curent de la Centrala de Cuciurgan (Transnistria), urmare a unei eventuale suspendări a livrării gazelor, va trebui să cumpărăm energie electrică fie din Ucraina, fie din România, dar la un preț de două-trei ori mai mare. Prin urmare, presiunea generală pe consumatori (gaz/curent) va fi una estimată la peste 100 de milioane de euro. Acestea vor trebui compensate din împrumuturi externe sau din posibile granturi europene”.

Prețul pe care Transnistria nu-l achită timp de un an pentru gaze se cifrează la 1 miliard de dolari…

Despre un eventual „colaps transnistrean”: „Suplimentar la cele două presiuni tarifare ar putea să se adauge și colapsul transnistrean. Prețul pe care Transnistria nu-l achită timp de un an pentru gaze se cifrează la 1 miliard de dolari. Cu un suport extern de 1 miliard de dolari, putem stinge criza din regiunea transnistreană, să o absorbim cu tot cu pensii, cu toate obligațiile sociale de acolo. Acești bani trebuie rezervați undeva, de discutat cu partenerii externi – ca banii să fie rezervați și să fie „activați” în caz de necesitate”.

Despre tarife: „Acum tarifele nu pot fi micșorate, deoarece în perioada anterioară au fost admise devieri tarifare. Admit că acestea ar putea să fie majorate, dacă vor crește prețurile de achiziție”.

Despre rezerva de 53.5 de milioane de metri cubi de gaze: „Desigur este salvatoare din punct de vedere tehnic. Dacă va fi sistată livrarea gazelor din Rusia, cele 53.5 de milioane de metri cubi de gaze ne vor ajunge cel puțin pentru zece zile de iarnă geroasă, perioadă care ne dă timp să găsim soluții în situații de criză”.

Există viață fie fără gaze rusești, fie cu gaze  rusești scumpe, dar puține…

Despre cât de pregătită este R. Moldova pentru o eventuală criză energetică: „Din punct de vedere tehnic, contractual și juridic suntem pregătiți. Principala vulnerabilitate este aspectul financiar”.

Despre cum vor ieși moldovenii din iarnă: „Nu doar în Republica Moldova, dar și în Uniunea Europeană această iarnă va fi un soi de „trezire”. Europenii vor constata că se pot descurca cu mai puține gaze din Federația Rusă. Vom înțelege și în Republica Moldova că există viață fie fără gaze rusești, fie cu gaze rusești scumpe, dar puține”.

#Moldova #gazul_rusesc #iarnă #Gazprom #decizie_dificilă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button