PoliticăRăzboi în Ucraina (Война в Украине)

Cine este noua figură-simbol a „operațiunii militare speciale” și ce vrea Putin să obțină prin împingerea în prim-plan a lui Prigojin

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, este prezentat drept o figură-simbol a „operațiunii militare speciale” rusești din Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, transmite sursa.

Prigojin a ținut un discurs de recrutare la 14 septembrie în care a anunțat că prizonierii ruși participă la război încă de la 1 iulie, când au contribuit la capturarea centralei termice Vuhlehirska.

Un blogger militar (milblogger) rus a remarcat că Prigojin folosește o metodă „stalinistă” care permite Kremlinului să evite să ordone o mobilizare generală care ar putea aprinde tensiuni sociale în societatea rusă.

Bloggerii militari au lăudat în mod constant succesul lui Prigojin în Ucraina și unii chiar au spus că acesta ar trebui să-l înlocuiască pe ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, pe care milbloggeri și experți de la Kremlin îl acuză pentru înfrângerea rusă din jurul regiunii Harkov.

Bloggerul și corespondentul militar rus Maksim Fomin (alias Vladlen Tatarsky) a afirmat că a vorbit cu Prigojin despre situația de la granița ruso-ucraineană după retragerea forțelor rusești din zonă.

Întâlnirea Prigojin-Fomin, dacă a avut loc, ar putea indica faptul că Kremlinul încearcă să răspundă plângerilor milblogerilor, care durează de luni de zile, potrivit cărora Ministerul rus al Apărării nu a auzit criticile lor care evidențiau ineficiența comandamentului superior rus.

Prigojin este un apropiat al lui Putin, iar relația sa în curs de dezvoltare cu milbloggeri ar putea ajuta la păstrarea sprijinului acestora pentru efortul de război al Kremlinului, în timp ce îl face țap ispășitor pe Shoigu pentru înfrângerea din regiunea Harkov.

Kremlinul și-a schimbat abordarea informațională, după cum ISW a mai spus anterior, pentru a răspunde solicitărilor „milbloggerilor și naționaliștilor ruși”, ceea ce sugerează că Putin încearcă să recâștige comunitatea critică a acestora, înstrăinată de eșecurile rusești.

#Evgheni_Prigojin #Putin #noua_figură-simbol #operațiunea_militară_specială

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button