Război în Ucraina

Cine sunt partizanii ruși anti Kremlin, controlați de serviciile Ucrainei

Kievul este pregătit să lanseze mult așteptata contra-ofensivă împotriva forțelor rusești, spune Oleksii Danilov, secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei.

Danilov nu a dezvăluit o dată exactă, precizând doar că asaltul ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”, transmite sursa.

„A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”, a scris pe Telegram comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Într-un mesaj scurt, dar atent chibzuit, Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate, ale Ucrainei, dă de înțeles că o masivă contraofensivă împotriva ocupanților ruși ar fi iminentă. Comandantul forțelor ucrainene atașează un izbitor clip de un minut ce pare să surprindă trupele ucrainene antrenându-se la răsăritul soarelui. Este, nu întâmplător, vizibilă dotarea acestora cu arme și echipamente occidentale, tancuri germane Leopard 2, blindate americane, sisteme de artilerie și lansatoare HIMARS. Finalul este rezervat unui mesaj sfidător.

Partizanii ruși anti Kremlin

Partizanii ruși anti-Kremlin au difuzat o filmare care ar rezuma incursiunea de două zile – făcută luni și marți – în regiunea Belgorod de auto-proclamați partizani ruși anti-Kremlin.

Imaginile arată că, deși erau în superioritate numerică și pe un teritoriu familiar, soldații armatei regulate a Rusiei au intrat în panică și s-au ascuns în casele localnicilor, pe după copaci ori după garduri.

Din disperare, Moscova a trimis inclusiv bombardiere de atac Su-34 împotriva asaltului transfrontalier, însă avioanele au ratat ținta, neavând muniții ghidate.

Experții occidentali cred că Legiunea Libertății și Corpul Voluntarilor sunt formate din ruși anti-Kremlin, de la liberali și anarhiști la neonaziști.

Toți speră să contribuie la căderea regimului Putin, fiind – în același timp – controlați de serviciile secrete militare ucrainene.

Pe de altă parte, în Ucraina, anti-aeriana are un rol tot mai proeminent în combaterea forțelor de invazie. Rușii și-au îndesit dramatic atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene. Tot mai rar însă apucă vreunul dintre proiectile să-și atingă ținta. Le sabotează de pildă un sistem anti-aerian Ghepard, furnizat de Germania. E cunoscut și sub numele de „ucigătorul de drone iraniene Shahed”.

Oleh, operator sistem Ghepard: „Rapiditatea este esențială. Poate ai 3-4 ținte și trebuie să le distrugi pe toate, una câte una”.

Cele două sisteme americane Patriot se dovedesc eficiente chiar și împotriva rachetelor rusești chipurile hipersonice Kinjal. Pe care propaganda rusă le prezenta drept invincibile.

Pe front, o contribuție vitală o au și operatorii de drone înarmate care spulberă țintele inamice. Improvizația este esențială.

Operator de drone: „Uneori vizezi blindate, ori sisteme de artilerie autopropulsate Grad. E mai greu să distrugi un tanc, dar se poate și asta dacă știi unde să lovești”.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button