Republica Moldova a înregistrat în anul 2021 una dintre cele mai mari creșteri în „Indexul Democrației”, realizat de săptămânalul britanic The Economist. Astfel, țara noastră a urcat 11 poziții și se află pe locul 69 în lume la egalitate cu Papua Noua Guinee. Potrivit studiului, alături de Indonezia, Republica Moldova a avut cea mai mare îmbunătățire a scorului global, transmite sursa.
„Acest lucru s-a întâmplat datorită îmbunătățirii în funcționarea guvernului și a participării politice. Republica Moldova a organizat alegeri parlamentare anticipate pe 11 iulie, care au avut ca rezultat o victorie copleșitoare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) reformist și pro UE, care anunță o îmbunătățire a perspectivelor de reformă și stabilitate politică. Alegerile au fost marcate de o prezență ridicată la vot, sugerând o mai bună încredere în sistemul politic”, susțin autorii studiului.
Studiul relevă că trei țări și-au îmbunătățit statutul de „regimuri hibride” la „democrații viciate”, toate trei fiind în Europa de Est: Moldova, Muntenegru și Macedonia de Nord.
În schimb, două țări, Chile și Spania, au fost retrogradate de la „democrații depline” la „democrații cu vicii”, iar Ecuador, Mexic, Paraguay și Tunisia au fost retrogradate de la „democrații viciate” la „regimuri hibride”.
Anul aceasta, singurele democrații autentice de pe planetă sunt statele scandinave și Elveția, Islanda, Germania, Irlanda, Olanda și Marea Britanie, Canada, Japonia și Taiwan. Democrațiile totale sunt doar 21 la număr, din cele aproape 200 de țări ale planetei. Toate democrațiile reale sunt situate în emisfera de nord, cu câteva excepții: Australia, Noua Zeelandă și Uruguay. Majoritatea celorlalte țări europene, precum și Statele Unite, se află în categoria „democrațiilor deficitare”.
România se află pe locul 61, între Mongolia și Serbia, iar Ucraina este pe locul 86. Un scor și mai mic are Rusia, aceasta se situează pe locul 124, fiind în categoria „regim autoritar”, între Etiopia și Niger.
Pe ultimul loc de pe planetă se află Afganistanul, care a coborât anul acesta sub Coreea de Nord și Birmania (Myanmar).