Internaţional

CNN: NATO se ceartă asupra limbii pentru a sprijini aderarea Ucrainei

Discuțiile continuă între membrii NATO cu privire la cât de decisivă ar trebui să fie decizia summit-ului NATO de la Washington cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei.

Acest lucru este declarat într-o publicație CNN, relatează European Pravda.

Potrivit interlocutorilor postului, Statele Unite și Germania propun să includă în decizia summit-ului formularea conform căreia Ucraina are o „punte” către aderarea la NATO – o formulă similară este în acordul de securitate recent semnat SUA-Ucraina.

Dar Marea Britanie și unele țări din Europa Centrală și de Est susțin formularea propusă de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre o „cale ireversibilă” către Alianță.

Un oficial american a declarat pentru CNN că cuvântul „ireversibil” este puțin probabil să obțină sprijin în întreaga Alianță, citând Ungaria ca exemplu de țară care i s-ar opune. Un alt interlocutor a spus că nu toți membrii NATO sunt pregătiți pentru un astfel de limbaj, deoarece Ucraina nu a implementat încă toate reformele democratice și anticorupție necesare pentru aderare.

Un oficial dintr-o țară europeană care favorizează aderarea Ucrainei la NATO a spus că aliații europeni fac lobby la Casa Albă pentru ca decizia summit-ului de la Washington să fie cât mai clară posibil.

„În mod instinctiv simțim că trebuie deschisă o nouă cale. Ar trebui luată în considerare posibilitatea de avansare accelerată (a Ucrainei în NATO. – Ed.)”, a spus el.

După cum notează CNN, NATO este în general de acord că formularea summitului de la Washington ar trebui să fie un pas înainte în comparație cu Vilnius. Apoi, membrii Alianței au confirmat că „viitorul Ucrainei este în NATO” și au anulat cerința de a-i furniza un Plan de acțiune pentru aderare.

Ambasadorul SUA la NATO, Julian Smith, a declarat anterior că la întâlnirea liderilor NATO de la Washington vor avea loc schimbări importante în formularea privind perspectivele aderării Ucrainei la NATO.

Guvernul ucrainean speră că decizia summitului NATO va conține o poziție specifică cu privire la ireversibilitatea aderării Ucrainei.

#NATO #aderarea_Ucrainei #limbaj

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button